Els Mossos d'Esquadra aprenen rus

Es preveu que aquest 2013 s'arribi al milió de visitants russos

Agents dels Mossos d'Esquadra i de diferents cossos de policies locals inicien aquest dimarts els primers cursos per conèixer les nocions bàsiques tant de la llengua russa així com de la cultura i costums d'aquest país. Els cursos els promou la Direcció General de la Policia i l'Agència Catalana de Turisme i s'imparteixen a agents de Lloret de Mar, Blanes i Tossa de Mar (Selva), Salou (Tarragonès), Cambrils (Baix Camp) i també efectius de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

La Generalitat ha decidit iniciar aquesta formació per donar millor tracte a aquest turista, que és cada vegada més important (aquest any es preveu arribar al milió de visitants) i no acostuma a conèixer altres llengües, com l'anglès. L'objectiu d'aquests cursos, que es fan per primera vegada, és facilitar als policies locals i als Mossos d'Esquadra nocions de rus per poder atendre, en primera instància, les peticions bàsiques dels turistes russos mitjançant un vocabulari elemental.

A més, els agents rebran classes sobre la cultura i els costums russos, per tal de comprendre diferents situacions en què es pot trobar el turista procedent d'aquest país.

La Generalitat de Catalunya argumenta que ha pres la decisió d'impartir aquests cursos perquè el rus és un tipus de turista que no té un alt coneixement d'altres idiomes com l'anglès però, en canvi, "és molt agraït" i valora molt positivament l'atenció en la seva pròpia llengua.

Els cursos estan organitzats per la Direcció General de la Policia i l'Agència Catalana de Turisme. Els impulsors asseguren que una de les principals causes de la gran afluència de turistes russos a Catalunya és "l'important esforç d'adaptació" que el sector turístic català ha fet per oferir productes i serveis al turista rus en el seu propi idioma. Així, destaquen que els russos valoren molt tenir informació turística en la seva llengua, poder gaudir de guies turístics o audioguies en rus, entrar en un comerç i que se'ls atengui en el seu propi idioma, o poder entendre el menú d'un restaurant. Ara, gràcies a l'esforç dels Mossos i la policia local, el turista rus també podrà ser atès en primera instància pels diferents cossos policials en el seu propi idioma.

Els cursos de rus per a policies comencen aquest dimarts a Lloret de Mar, on s'hi reuniran agents de les policies locals d'aquesta població i també de Tossa de Mar i Blanes. També arrenquen avui els cursos per als agents de la zona de Salou, Cambrils i la Pineda, que tindran una segona sessió el proper dijous. Els cursos a Barcelona es faran els dies 25, 26 i 27 de juny. Aquestes zones costaneres són les que més nombre de turistes russos reben.

Aquesta formació s'imparteix amb la col·laboració del Gremi d'Hosteleria de Lloret de Mar, l'Associació hotelera Salou-Cambrils-La Pineda i Turisme de Barcelona, així com també de la mà dels ajuntaments d'aquestes poblacions.

Un mercat amb gran potencial

El mercat rus és un dels principals mercats emergents de la destinació turística catalana, ja que Catalunya és la primera destinació receptora de turisme rus de l'Estat i una de les primeres d'Europa.

L'any 2012 van visitar Catalunya prop de 750.000 turistes russos (un 50% més que al 2011), i aquest any es preveu arribar al milió de visitants. Pel que fa a ingressos, al 2012 els turistes russos van generar més de 1.000 MEUR (prop d'un 60% més respecte al 2011), i aquest any es preveu que es podria arribar als 1.500 MEUR. Enguany Catalunya rep durant la temporada d'estiu més de 200 vols setmanals procedents dels Països de l'Est, una xifra que dobla els 100 vols setmanals del 2011.

Les relacions de Catalunya amb Rússia no són noves. Aquest any, el Centre de Promoció Turística de la Generalitat de Catalunya a Moscou celebra el seu vintè aniversari. Catalunya fou la primera destinació de l'Estat en obrir una oficina de promoció turística al mercat rus i des del Govern asseguren que la tasca feta des d'aquesta oficina així com les bones relacions amb els operadors turístics han estat un dels motius que han consolidat el posicionament de la destinació turística catalana en el mercat rus.