El riu Garona sobrepassa el poble d'Arties

Diversos veïns han estat desallotjats i l'aigua s'emporta un casa i diverses caravanes d'un camping

El riu Garona s'ha desbordat a Arties (Val d'Aran) i l'aigua passa pel mig del poble. Això ha obligat a desallotjar diversos veïns de la zona cap a les zones més altes de la localitat.

La força de l'aigua s'ha emportat una casa pròxima al riu. També ha afectat un càmping del municipi, ja que el riu s'ha emportat diverses caravanes. Arties és, juntament amb Vielha, Tredòs i Bossòst, un dels municipis afectats pels desbordaments del Garona, que han obligat a desallotjar unes 200 persones i a tancar escoles.

A més, estan tallades la N-230 i la C-28.


 
Protecció Civil ha recomanat als ajuntaments de les poblacions de les comarques de la Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i també de la part nord del Pallars Jussà que evacuïn les persones que viuen en cases situades a les lleres del riu, a cotes baixes i a zones inundables. La zona de més risc es concentra a la Vall d'Aran i en el recorregut del riu Garona. El risc de desbordament dels rius Noguera Pallaresa i el Noguera de Cardós és menor. El conseller d'Interior Ramon Espadaler ha mostrat la seva preocupació pel temporal de pluja que afectarà aquest territori fins a les vuit del vespre. L'evacuació no serà llarga ja que el temps millorarà aquesta mateixa nit. Les pluges acumulades durant les darreres hores a la Val d'Aran -més de 100 litres a Vielha- sumades a un desglaç, "tremendament excepcional" -en paraules del conseller Espadaler-, han provocat el desbordament del riu Garona i una situació "de risc" a la Val d'Aran i algunes comarques properes.

A banda, la previsió meteorològica "preocupa". Des d'ara i fins a les vuit de la tarda s'esperen que puguin caure entre 25 i 50 litres per m². Per això el consell assessor de Protecció Civil ha acordat demanar als ajuntaments de la Val d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i la part nord del Pallars Jussà que evacuïn les persones que viuen en cases situades a les lleres del riu, en cotes baixes i inundables.

Espadaler ha remarcat que l'evacuació no es preveu massa llarga ja que les previsions apunten que per la nit el temporal "amainarà" i per demà tampoc s'esperen pluges intenses. Tot i això, Interior ha reforçat el nombre de Mossos d'Esquadra i de Bombers destinats a la zona i ha acostat helicòpters fins allà.


 
El director del Servei Meterològic de Catalunya, Oriol puig, ha subratllat la gran quantitat d'aigua caiguda en aquest territori. Les dades registrades a la una del migdia xifren en 112 els litres per m² a Vielha, la majoria, uns 90, al llarg d'aquest matí.

El violent desbordament del riu Garona és el resultat de la suma d'aquestes pluges amb el desglaç de la neu abundant caiguda els darrers mesos. Puig ha destacat, per exemple, que a l'estació de la Bonaigua encara hi ha un 1,5 metres de neu quan normalment al mes de juny no n'hi ha res.

Els càlculs dels meteoròlegs estimen que durant la darrera setmana la neu s'ha desglaçat a un ritme d'entre 20 i 30 cm de gruix de neu. "Cada dos hectàrees d'un metre d'alçada de neu es genera un hm³ d'aigua", ha calculat. "Els mesos d'abril i març ha plogut i nevat un 200% més que de mitjana", ha resumit Puig.

El conseller Espadaler no creu que hi hagi un risc de desbordament dels rius quan avancin cap a la resta del territori. "Tindrem els rius molt més plens, pujaran de nivell, hi haurà crescuda, però sense elements de preocupació", ha explicat.


 
Balanç Provisional

El balanç provisional fins aquest migdia de les intenses pluges que han provocat el desbordament del riu Garona és de 50 persones evacuades a Vielha, 200 a Arties i 10 campistes. Una suma de 260 persones que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, s'ha afanyat a matisar que augmentarà al llarg d'aquesta tarda després de demanar l'evacuació de tots els habitatges propers a les lleres del riu de la zona.

L'episodi també ha deixat 4.400 persones sense llum, 400 sense telèfon fix i bona part de Vielha, la població més afectada, sense servei de gas. Hi ha talls a les carreteres N-230, C-28, C-147, C-13 i N-141. Es demana moderar l'ús del telèfon mòbil per no saturar la xarxa. El conseller Espadaler ha celebrat que de moment l'aiguat no ha provocat cap víctima mortal. Tot i això, 260 les persones han hagut de ser evacuades fins aquest migdia. Els desplaçaments de persones aniran en augment al llarg d'aquesta tarda. Així ho ha recomanat Protecció Civil per a les persones que tenen cases situades a les lleres del riu, en cotes baixes i en zones inundables.

Carreteres tallades

La pluja i la crescuda dels rius han tallat l'N-230, entre Vielha i la frontera; la C-28, entre Vielha i Arties; la C-147, entre Esterri i Alos; la C-13, entre Esterri i Escalarre, i la N-141, entre Bossòst i la frontera.

La reobertura d'alguna d'aquestes vies, com en el cas de la C-28, s'endarrerirà encara que acabi la pluja ja que els despreniments obligaran a fer actuacions abans d'habilitar-la de nou al trànsit. El conseller ha demanat que s'evitin tots els desplaçaments en cotxe que no siguin imprescindibles.

4.400 abonats sense llum

La majoria dels ciutadans afectats per aquest aiguat es concentren a Vielha i en algunes localitats properes. De moment, Interior ja ha comptabilitzat 4.400 abonats que s'han quedat sense llum i 400 que tampoc tenen línia de telèfon fix. El subministrament de gas en aquesta ciutat també s'ha vist afectat.

Espadaler ha demanat que es moderi l'ús dels telèfon mòbils perquè de moment aquesta xarxa "aguanta" però es corre el risc de "saturar-la".

A Aidí, provinent al nucli municipal de Llavorsí, hi ha entre 5 i 10 persones incomunicades pel temporal. "Estan bé" perquè han pogut contactar amb elles directament en algun moment del matí, ha remarcat el conseller.
Imatges: ACN