Arrenca el 41è Ésdansa amb una xerrada de formació i l'espectacle Voluxa

La creació és una proposta de l'Esbart Marboleny i es veurà aquesta nit

La 41na edició del festival de dansa Ésdansa ha donat el tret de sortida avui a les Preses (Garrotxa). Ho ha fet amb una xerrada de formació al matí, però l'espectacle inaugural es farà al vespre amb l'estrena de 'Voluxa', una proposta de l'Esbart Marboleny, que és també l'organitzador del festival.

Les creacions dels joves seran les grans protagonistes d'un Ésdansa que, però, no renuncia als espectacles internacionals. La directora del festival, Núria Feixas, assenyala que donen molt valor al talent jove i aposten per donar espai a aquests espectacles en plataformes com Ésdansa.

A dos quarts de deu del vespre i en doble sessió a les onze s'estranarà a l'espai Prats de Mas Els Camps de les Preses l'espectacle 'Voluxa', una proposta de l'Espai Marboleny que serveix per donar el tret de sortida a l'Ésdansa 2023. I ja fa 41 anys que el certamen se celebra en el que és un festival de la dansa referent a Catalunya.

Aquesta vegada, però, el protagonisme se l'emporten les creacions de joves artistes que es combinaran amb les de companyies internacionals de renom. I és que el festival vol donar presència a les propostes noves d'autors que no tenen l'espai i que intenten fer-se un lloc a l'escena.

Una aposta que va més enllà de només cedir un espai, sinó que ofereix també xerrades perquè aquests joves s'expressin i expliquin quines són les dificultats que es troben per presentar els seus projectes. "Volem parlar amb ells i que facin públiques les seves dificultats", assenyala Feixas.

Enguany, l'Ésdansa comptarà amb prop d'una trentena d'activitats repartides al llarg de la setmana, entre les quals moltes de caire internacional. En aquest sentit, destaquen les 'Viorica' de Moldàvia, Minchanzaman de Perú que portarà al cor de la Garrotxa La Marinera, la típica dansa del país andí o l'espectacle Crane, d'Uganda que combina l'energia del ball amb la percussió i les maraques.

A banda, Feixas, ha destacat que tindran la prestigiosa companyia de Tango uruguaiana Tango Julio Sosa i la companyia Gurú de la Índia, que ve en substitució de l'Ensenyurt Municipality Folk Dance Group de Turquia que no ha pogut assistir tal i com estava previst.

Un luxe

Des de l'Ajuntament assenyalen que es tracta d'un luxe poder comptar amb l'Ésdansa en un espai privilegiat com les Preses. L'alcalde del municipi, Albert Danés, ha posat en valor el que significa el certamen per a un municipi petit i en posa de relleu la "qualitat dels espectacles any rere any".

Tant el consistori com l'organització del festival també han tingut paraules d'agraïment pels voluntaris que ajuden a que tiri endavant amb normalitat. "Això no podria funcionar si no hi hagués un engranatge tan ben gestionat com el que hi ha actualment", ha remarcat Feixas.