L'onada de calor deixarà temperatures de més de 40 graus fins divendres

Les mínimes a la nit se situaran per damunt els 25ºC

Protecció Civil de la Generalitat ha activat avui l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per calor intensa i per calor nocturna intensa. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu la persistència de calor intensa a tot Catalunya, l'episodi s'allargarà, possiblement, fins divendres. Les temperatures seran especialment elevades la propera matinada a tot el litoral central.

Durant els propers dies les temperatures superaran els 40 graus centígrads a gran part del territori durant el dia, inclòs les comarques gironines. Pel que fa a la nit i matinada els valors del mercuri es situaran per damunt els 25 graus de mínima.

Precisament a Portbou (Alt Empordà) aquesta matinada s'ha registrat una mínima de rècord amb 30,3 graus.

Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

70 municipis en risc molt alt o extrem d'incendi forestal

A causa de l'onada de calor, una trentena de comarques de Catalunya es troben en risc alt o molt alt d'incendi forestal des de diumenge. Protecció Civil ha fixat el nivell 3 del Pla Alfa en 70 municipis de 13 comarques amb un perill molt alt o extrem d'incendis, ha elevat a 35 les comarques al nivell 2 amb un perill alt o molt alt, i n'ha deixat 4 al nivell 1, amb un perill alt o moderat.

En el cas de les zones amb un nivell màxim, el 3, des de la matinada d'aquest dilluns han quedat tancat els accessos als parcs naturals. Els parcs naturals que en quedaran afectats són el Garraf, el Montsant, el Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d'Ares, Montsec de Rubies i la Baronia de Rialb.

Per tant, Protecció Civil durà a terme controls d'accessos per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d'una banda, per reduir el risc que es produeixi una ignició –el 90% dels incendis a Catalunya són d'origen antròpic, és a dir, causats d'una manera o altra per l'activitat humana–, i de l'altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

Mentre duri l'activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d'incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Així mateix, es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc, i es demana a la ciutadania que no es freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

De fet, Protecció Civil ha anunciat aquest diumenge a la nit que posava en alerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) davant del risc d'incendi forestal que auguren "extrem" pràcticament tota la setmana.

La decisió s'ha pres en una reunió del Comitè Tècnic del pla Infocat, format per tots els cossos d'emergències i organismes implicats. Protecció Civil també ha demanat a la ciutadania que extremi les precaucions prop de zones boscoses i que, en cas de veure foc o fum, s'avisi ràpidament al telèfon d'emergències 112.