La Festa Major de l'Escala tindrà Corremulla amb aigua de mar per la sequera

El consistori ha eliminat la festa de l'Escuma

La Festa Major de l’Escala (Alt Empordà) programa un any més una cinquantena d’activitats, amb diverses novetats, entre les quals hi ha la decisió de no utilitzar aigua potable a cap acte amb motiu de la situació de sequera que viu el país.

La Festa Major se celebra aquest any del 31 d’agost al 3 de setembre, tot i que, com és habitual, els actes previs s’inicien el 25 d’agost, amb la Marxa Nocturna de l’Anxova. Abans del tret de sortida oficial hi ha també la 13a Travessa de Natació (26 d’agost), la trobada gegantera (27 d’agost), l’Obert de Tennis i Pàdel (del 28 d’agost a l’1 de setembre) i la cloenda del cicle de sardanes d’estiu (30 d’agost).

L’inici formal de la Festa és el 31 d’agost, jornada en què s’inaugura l’exposició de la Festa Major i es fa el pregó, aquest any encarregat a l’escalenca Pilar Pellicer, mestre de l’escola pública de l’Escala durant 22 anys.

L’exposició d’aquest any està dedicada a imatges antigues de l’Escala que es van recollir durant la preparació el llibre “L’Escala Desapareguda”. S’han seleccionat una cinquantena d’imatges inèdites, que es podran veure a l’Alfolí de la Sal sota el títol “L’Escala en el record”.

Una de les novetats d’aquest any és que la botifarrada popular que es fa després del pregó, no es farà a la plaça Víctor Català, sinó a la plaça Catalunya per donar més amplitud per encabir a la multitud de persones que hi participen i tenir més espai per al ball posterior.

Tot i que l’aqüífer que subministra aigua a l’Escala continua encara en situació de normalitat i no hi ha decretades restriccions per part de la Generalitat, s’ha decidit suprimir o modificar les activitats que utilitzaven aigua potable.

Així, el tradicional Corremulla es farà aquest any amb aigua de mar i s’ha substituït el tobogan aquàtic que tant èxit va tenir l’any passat per un tobogan que no requereix aigua. D’altra banda, s’ha suprimit un altre habitual de la programació com és la Festa de l’Escuma.

Aquestes mesures segueixen la línia marcada els darrers mesos de conscienciació ciutadana sobre l’ús responsable de l’aigua, arrel de la situació de sequera que viu el país. En aquest sentit, aquest any no s’han obert les dutxes de les platges i s’ha decidit reduir el temps de reg de les zones verdes.

Una altra novetat d’aquest any és que la gimcana nocturna dels darrers anys es transforma en un seguit de proves a l’estil de l’antic programa de televisió “Humor Groc” (1 de setembre).

També hi ha novetats a la zona de fires i Barrakes. Aquest any hi haurà cinc barrakes, una més que els anys anteriors, i hi haurà un concert infantil -el de La Clika, 1 de setembre, a les 19h-, a més de les actuacions nocturnes: Bandidos Perversions (31 d’agost), Serial Killerz i Al’Ba(1 de setembre) i Sra. Tomasa i Dj Ryna (2 de setembre). Pel que fa a la zona de fires, aquest any es repartirà entre l’aparcament i el vial de l’avinguda Francesc Macià.

Els balls de Festa Major es faran novament a la plaça Catalunya, amb l’Orquestra La Selvatana (1 de setembre) i la Principal de la Bisbal (2 de setembre).

També s’ha programat un acte de commemoració del 75è aniversari de la presentació de l’Esbart català de dansaires de l’Escala, amb l’acompanyament musical de la cobla La Principal de Porqueres (3 de setembre).

Tota la programació és d’entrada gratuïta, però hi ha determinades activitats que tenen aforament limitat i que cal reservar plaça entre el 23 i el 31 d’agost a través del web inscripcions.lescala.cat : Kayak experience, bateig de pàdel surf, Vine a remar, Joc d’Escape Room, Slide (tobogan gegant), Festival Nàutic, Objectes Flotants Identificats, Humor Groc i visita al Maram. És important consultar les condicions de participació a les activitats (edat, tipus de roba..) al programa de la Festa Major.

Un any més s’ha intentat configurar una programació amb activitats per a totes les edats. La festa s’acabarà el 3 de setembre amb l’actuació de Northern Chellos (20h, a la Punta), els Focs d’Artifici (que es podran veure a partir de les 22h des del passeig marítim i des de l’entorn de la platja de Riells) i el concert final amb Banda Neon i Dj Clavins (22.15h, a la plaça de l’Univers).

El cartell de la Festa Major 2023 és obra de Roser Bona.