La calor persistent i baixa humitat convertiran Catalunya en un polvorí els propers dies

Acció Climàtica destaca l'Alt Empordà i el Baix Empordà com a zones de més risc

El Servei Meteorològic de Catalunya apunta a un ascens progressiu de la temperatura al llarg dels pròxims dies a conseqüència d'una advecció del sud-oest primer i, posteriorment la formació d'una potent dorsal a centre-Europa a partir de finals d'aquesta setmana.

La combinació d'ambdós fenòmens provocarà la persistència de temperatura alta i humitat molt baixa al llarg de molts dies a Catalunya. En zones interiors la humitat relativa pot ser persistentment baixa al llarg de molts dies consecutius. No s'espera vent destacable fora dels llocs normalment afectats per vents locals d'origen tèrmic.

Fins dissabte, les zones més afectades per la combinació temperatura alta/humitat baixa seran el pla de Lleida i el Prepirineu Occidental. A partir de llavors, gran part dels pronòstics apunten un ascens de la temperatura en zones interiors, fins a arribar al voltant dels 40 °C, i la persistència de la humitat baixa o molt baixa, inferior al 20%, situació que es donaria en moltes comarques de l'interior i del prelitoral del país.

És en aquest moment a partir del qual comarques molt afectades per la sequera i un mal estat de la vegetació es veurien també afectades. És el cas de les comarques del prelitoral de Barcelona, terç sud, l'Alt Empordà i el Baix Empordà.

Atesa la combinació de situació meteorològica adversa, estiatge o sequera extrema segons els casos, el Servei de Prevenció d'Incendis del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural emet un primer informe d'alt perill d'incendi forestal amb durada de dijous 17 a dissabte 19 per a les comarques del Prepirineu Occidental i del pla de Lleida.

A partir de llavors, molt probablement, s'emetrà un nou informe de perill d'incendi actualitzant l'afectació principal i/o parcial de les diferents zones del país a les condicions meteorològiques i l'estat de la sequera i la vegetació al llarg del territori.

A la vertical de Catalunya a 850 hPa (uns 1500 m d’altitud), la temperatura podrà assolir o superar els 24 °C, puntualment per sobre al Pirineu Occidental. Un dels fets més importants a tenir en compte seran la persistència de la temperatura per sobre del llindar d’avís, sobretot a les comarques de Ponent.

No serà un episodi de calor caracteritzat per temperatura màxima molt elevada sinó per la seva continuïtat en el temps. En punts de Ponent, la temperatura màxima és probable que se situï entre 39 i 41 °C, al Pirineu, els valors màxims oscil·laran entorn dels 38 °C, i a la resta del territori entre 35 i 38 °C, puntualment més baixos al litoral.

A banda, la temperatura mínima també serà elevada a gran part del territori, amb valors que superaran els 25 °C. Cal dir també que els valors extrems de temperatura depenen d’altres factors locals, com poden ser el vent i la nuvolositat.

En aquest cas, el vent bufarà, en general, de component est i sud, i serà feble. La previsió indica que cap a finals de la setmana vinent la temperatura iniciarà un descens, tot i que encara hi ha un grau d’incertesa elevat, amb possibles precipitacions.