Arxivades les causes del #FocEmpordà al no trobar-se els autors

El titular del jutjat d'instrucció de Figueres considera que l'origen dels dos incendis va ser una cigarreta mal apagada

El titular del jutjat d'instrucció número 6 de Figueres ha arxivat les dues causes que s'instruïen pels incendis que van tenir lloc a l'Empordà el juliol passat. El jutge ha decidit arxivar provisionalment les dues instruccions perquè, malgrat les investigacions, no s'ha pogut identificar l'autor o autors que van llençar les burilles.

No obstant això, el titular del jutjat considera que, tant en el foc de la Jonquera com en el de Portbou, la causa que va originar el foc va ser una cigarreta mal apagada. En aquests dos focs van tres persones i es van cremar més de 10.500 hectàrees. Les dues interlocutòries del jutge de Figueres recorden com es van originar els incendis i les pèrdues que van provocar. Per una banda, en referència a l'incendi de la Jonquera, el jutge recull que el foc es va originar al costat de l'aparcament conegut com "pàrquing de la comtessa" a causa d'una cigarreta mal apagada. Concretament, el jutge exposa que es van trobar entre una i sis burilles en aquest punt on es va determinar que es van originar les flames.

El foc es va propagar ràpidament a causa del fort vent fins a cremar més de 10.200 hectàrees, algunes situades a espais d'interès natural com el massís de l'Albera o els estanys de la Jonquera. En aquest foc va perdre la vida un ciutadà francès a qui li va explotar una bombona de gas mentre apagava les flames, que havia arribat fins a casa seva. A més, van resultar ferides 31 persones i va caldre evacuar-ne 1.400.


En el cas del foc originat poques hores després del mateix dia 22 a Portbou, l'auto del jutge recull que l'incendi es va iniciar també per una burilla mal apagada. Aquí, l'escrit del jutjat, considera que el foc va començar a causa "d'una o varies burilles que es van llençar des de la finestreta d'un vehicle que circulava per l'N-260". En aquell moment, a la carretera hi havia molts vehicles ja que, a causa del focus de la Jonquera s'havia tancat el trànsit a l'N-II i l'autopista i s'havia desviat els vehicles per aquesta via. El jutge reconeix que la ràpida propagació del foc va causar "pànic" entre els conductors ja que la carretera es va convertir en una autèntica ratera.

"Hi va haver un abandonament massiu dels vehicles i la gent va córrer muntanya avall per evitar que els atrapés el foc", exposa el jutge, que apunta que "els nervis i la por" van fer que diverses persones resultessin ferides i que dos ciutadans francesos (pare i filla) morissin al tirar-se a l'aigua fugint de les flames i impactessin contra unes roques. En aquest foc es van cremar 46 hectàrees.

Autor o autors sense identificar

El jutge ha fet servir la mateixa argumentació per arxivar de manera provisional les dues causes que s'estaven instruint als jutjats de Figueres. El titular del jutjat d'instrucció número 6 ha remarcat que no s'han pogut identificar els autors que van llençar les burilles i, per això, s'ha trobat que no pot continuar amb la instrucció de les causes.

El jutge també apunta que, en no identificar-se l'autor o autors del foc, no es pot tampoc determinar si darrera de la seva acció hi havia intencionalitat. "No es pot determinar si les persones que presumptament van llençar les burilles tenien intenció o més aviat l'incendi es va causar per una imprudència", recull la interlocutòria.


Exemple de "vàlua humana"

El jutge també ha volgut destacar l'esforç humà que es va fer per apagar el foc, que es va originar el dia 22 i, en el cas de la Jonquera, no es va donar per extingit fins el dia 30 de juliol. El jutge posa de relleu la "humanitat i la solidaritat" tant entre els ciutadans com entre els cossos d'emergència i destaca que només les persones que van viure en primera persona el foc poden saber el que van patir. A més, remarca que, tant si hi va haver intencionalitat o no en el llançament de les burilles, la societat ha de ser conscient dels danys que es poden causar si es tiren cigarretes mal apagades "en llocs on no toca".

"Els incendis d'ara fa un any haurien de ser no només un exemple de la vàlua humana que s'uneix per protegir a les persones i el que és de tothom sinó un exemple recordat per la societat per evitar que es torni a repetir", recull l'auto del jutge.

La resolució del jutjat d'instrucció número 6 de Figueres no és ferma i es pot interposar un recurs de reforma en el termini de tres dies davant del mateix òrgan judicial i d'apel·lació en el termini de cinc dies davant de l'Audiència de Girona.