Pia Bosch (PSC): 'CiU no sap governar pel bé de la ciutat'

També acusa als convergents de ser 'prepotents'

La portaveu del grup municipal del PSC, Pia Bosch, ha acusat el govern de CiU de ser "prepotent" i no tenir capacitat negociadora amb l'Estat per acordar les obres de reposició de les zones afectades pel TAV. El consistori ha anunciat que farà i pagarà aquelles obres que, de moment, l'Estat no s'ha compromès a executar. Segons Bosch, aquesta perjudica als gironins perquè hauran de pagar amb els seus impostos unes obres que corresponen a l'Estat.

A més, el diputat al Congrés Àlex Sàez ha presentat una proposició no de llei que demana al govern espanyol que faci aquestes obres, que indemnitzi veïns i comerciants afectats per les obres i que prevegi inversions per soterrar el tren convencional. El PSC ha volgut fer balanç dels dos anys de mandat de CiU a Girona en referència a les obres del TAV.

Segons la portaveu socialista a l'ajuntament, Pia Bosch, CiU s'ha passat dos anys "mirant pel retrovisor" i "centrifugant responsabilitats" retraient al PSC que no hi hagués cap conveni signat amb Adif. Fet que, segons CiU, evitaria haver d'anar negociant  les reposicions de les zones afectades pel TAV perquè estaria tot fixat per escrit.

L'equip de govern i l'Estat no han arribat, de moment, a cap acord pel que fa a algunes obres de reposició que el consistori considera que les ha de fer i pagar l'Estat, tot i que Foment no s'ha pronunciat al respecte. Es tracta d'obres situades més enllà de les tanques que emmarquen el perímetre de les obres, com és part del Parc Central, la connexió amb la plaça Montserrat o la cruïlla amb Emili Grahit, entre d'altres. CiU ha avançat que l'ajuntament farà les obres perquè la ciutat "no pot quedar empantanegada" i que, si cal, reclamarà el pagament a l'Estat per la via judicial.

Bosch s'ha mostrat molt crítica amb aquesta decisió perquè, segons assegura, perjudica la butxaca dels gironins que hauran d'acabar pagant aquestes obres amb els seus impostos "per una manca de capacitat negociadora del govern de CiU". "CiU confon la prepotència amb l'exigència", ha manifestat la portaveu socialista, que acusa el govern municipal de no "esgotar totes les vies de negociació" i haver actuat unilateralment.

La portaveu socialista ha recordat que l'anterior govern tripartit va negociar "sempre amb estires i arronses" amb l'Estat algunes reposicions com la de la zona de Fontajau -que ha pagat íntegrament Foment-, i demana a CiU que segueixi en la mateixa línia. A més, ha criticat que no el govern municipal no hagi "prioritzat la unitat dels grups polítics" per demanar a Foment que executi aquestes obres i també considera insuficient la negociació bilateral que fa la Generalitat amb l'Estat en aquest sentit. "CiU té una actitud que no és pròpia d'algú que sap que ha d'arribar a un acord pel bé de la ciutat", ha assegurat.

Iniciativa al Congrés

Davant d'aquesta situació, el PSC ha decidit presentar una proposició no de llei al Congrés dels Diputats per demanar diferents punts en referència al projecte ferroviari. El diputat Àlex Sàez ha registrat ja a la mesa del Congrés la iniciativa i ha anunciat que esperen que la resta de grups s'hi sumin i facin que prosperi.

El text demana que Foment faci les obres d'adequació de carrers i espais del barri de Sant Narcís afectats per les obres, així com les del Parc Central, i que ho faci d'acord amb l'ajuntament. A més, també demana indemnitzacions per a veïns i comerciants de la zona que hagin acreditat pèrdues o perjudicis durant els anys d'obres i també demana que l'Estat incorpori en els pròxims pressupostos partides tant pel soterrament del tren convencional com per l'estació intermodal. "Som l'única veu que manté coherència i seguim demanant que se soterri el tren convencional, ja que sembla que CiU se n'ha oblidat i ha abandonat el projecte", ha manifestat el diputat gironí del PSC.

Per la seva banda, la portaveu municipal, Pia Bosch, ha apuntat que és "perfectament plantejable" incorporar partides per soterrar el tren -l'obra es va pressupostar en 300 MEUR- i que és qüestió de "voluntat política". Bosch ha criticat també que l'Ajuntament de Girona no és "exigent" amb el de la Generalitat ja que la nova estació d'autobusos que ha d'anar soterrada porta dos anys de retard. Per això, ha anunciat que "en breu" presentaran una proposta de resolució al Parlament demanant al Govern que executi l'obra.