El 14è Cerdanya Film Festival encara la recta final doblant el nombre de projeccions

Busquen un acord amb l'administració per mitigar el tancament del cinema de Puigcerdà

El 14è Cerdanya Film Festival encara la recta final amb una valoració "molt positiva" per part del públic, segons han explicat des de l'organització. La present edició, que s'allargarà fins aquest diumenge, ha duplicat l'exhibició de llargmetratges, passant de 20 a 40 en les categories de documentals, ficció i animació.

A més, els curtmetratges espanyols que quedin com a guanyadors en ficció i documental es classificaran automàticament per la preselecció dels Premis Goya de l'Acadèmia del Cinema, fet que comporta que molts d'aquests films siguin d'estrena.

El tancament del Cinema Avinguda de Puigcerdà aquest setembre, però, obliga a l'organització a buscar un nou acord amb les administracions per garantir la continuïtat del certamen.

El director del Cerdanya Film Festival, Jordi Forcada, ha comentat que la selecció de 150 pel·lícules ha agradat al públic i que la seva intenció és seguir millorant de cara a les pròximes edicions. Un dels aspectes que caldrà resoldre és el de l'equip de projecció, ja que ara el lloguen al Cinema Avinguda que tancarà les seves portes al setembre.

En aquest sentit, volen seure amb les administracions locals per aconseguir, amb el seu suport, que totes les activitats comptin amb el finançament suficient per donar continuïtat al certamen.

Entre els objectius del festival hi ha el de promoure la interculturalitat i difondre unes cinematografies que normalment tenen poca visibilitat en els cinemes del país, especialment del format de curtmetratges. A banda de les sessions de tarda que es duen a terme al Casino Ceretà, se n'han programat d'altres d'itinerants a Bellver de Cerdanya i al Parc dels Búnquers de Montellà i Martinet (Cerdanya) amb continguts de memòria històrica.

El certamen també promou des dels inicis una mirada en clau femenina, tot prioritzant els films en català i dirigits per dones. Així, el 50% de les pel·lícules escollides estan guionades i/o dirigides per dones.

El festival, amb un pressupost de 150.000 euros, entregarà aquest cap de setmana un premi principal per categoria i també un de secundari per cadascuna d'aquestes. Així, a banda de les seccions oficials que van a concurs, hi ha quatre programes transversals específics: Pirineus (films rodats de producció o amb participació de professionals pirinencs, normalment amb temàtica de muntanya, medi rural, senderisme...), Memòria històrica, Mirada social i Curtmiratges (produïts i dirigits per dones menors de 30 anys). Els guardons són de tipus econòmic i aquest any s'han ampliat les dotacions. En concret, es lliuren 9.000 euros en premis, 16.000 euros en dietes i 12.000 en drets de projecció.