L'incendi de Portbou provoca pèrdues econòmiques als negocis que reclamen subvencions

L'Ajuntament es reunirà amb els comerços per "saber quines afectacions han tingut" i ajudar-los

Els restaurants i hotels de Portbou (Alt Empordà) demanen rebre subvencions per poder fer front a l'afectació econòmica de l'incendi, que s'ha estabilitzat però ja ha afectat 573 hectàrees d'aquest municipi el de Colera.

Exposen que el foc ha fet que la majoria de reserves es cancel·lessin, deixant les habitacions dels hotels i hostals buides i el menjar fresc fet malbé dins les neveres pels talls del subministrament elèctric.

Aquest és el cas del restaurant Voramar de Portbou. El xef de l'establiment, Guillem Gabilán, explica que "l'afectació és greu tot i que siguin només tres dies" perquè, segons ha detallat, "la temporada no està sent gaire bona i just aquest cap de setmana el restaurant estava ple".

A conseqüència dels talls en el subministrament elèctric d'aquest dissabte al matí, el Voramar ha hagut de llençar productes com foie-gras i marisc. "Hem perdut molta quantitat de productes perquè les reserves contractades eren per fer els menús degustació grans que són els que més plats porten", ha lamentat el xef, que assegura que per aquest diumenge no tenen ara cap reserva.

Amb tot, des del Voramar calculen que l'afectació de l'incendi rondarà els 5.000 euros de pèrdues. Per això, Gabilán considera que "hi hauria d'haver algun tipus d'ajuda perquè si no hi ha ingressos, és difícil afrontar totes les despeses".

Al mateix municipi, l'hotel La Masia ha vist com la majoria de les reserves per allotjar-s'hi previstes per aquest cap de setmana es cancel·laven coincidint amb l'inici del foc. L'encarregada de l'establiment, Saray Lobato, ha detallat que "només s'hi han quedat els que ja hi eren i un parell d'habitacions de francesos que es van quedar atrapats". Ara, negocien amb la plataforma de reserves perquè els retornin les comissions per unes reserves que han abonat als que no van poder arribar al municipi.

A més, Lobato també critica la falta d'internet d'aquests dies per part d'algunes companyies de telefonia que operen al municipi i que també els han deixat sense telèfon fix. "Ens hem quedat sense connexió ni telèfon per l'incendi i això fa que la comunicació amb els clients no sigui fàcil", ha exposat.

Ajudes pels establiments

L'alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, ha explicat que des de l'Ajuntament són conscients que "molts negocis no van poder treballar dissabte perquè no hi havia els subministraments bàsics operatius i no podien obrir".

A més, ha dit que el municipi té "molta clientela francesa que no han pogut arribar-hi", una situació que també ha contribuït en l'afectació dels negocis i agreujat la falta de turisme local.

Amb tot, el batlle s'ha compromès a reunir-se amb els comerços "per saber quines afectacions han tingut" i treballar coordinadament amb la resta d'administracions "per poder ajudar tota aquesta gent".