Alerta per l'elevat risc d'incendi forestal aquest dijous i els propers dies

S'activa el nivell 3 de Pla Alfa a set comarques i es restringiran els accessos a quatre espais naturals

Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el Pla d'emergències per incendis forestals a Catalunya (Infocat) davant el risc de foc forestal previst per aquest dijous i pels propers dies.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha indicat que s'ha iniciat una entrada de vent de Ponent, Mestral i Tramuntana, que farà baixar les humitats relatives i augmentarà el risc a les Terres de l'Ebre i a les comarques de Lleida, Tarragona, Penedès, Garraf, l'Alt Empordà i el Baix Empordà.

A banda, la mitjanit d'aquest dijous, el Cos d'Agents Rurals posarà en marxa el nivell 3 de Pla Alfa, el màxim previst, a 42 municipis de set comarques. En aquest sentit, es mantenen els tancaments als Ports, Cardó-boix i Cap de Creus i s'hi afegeixen les muntanyes de Tivissa-Vandellòs.

El Comitè Tècnic de l’Infocat ha pres la decisió aquest dijous, després de reunir-se amb tots els cossos d’emergències i organismes implicats. Des de Protecció Civil s’ha demanat a la ciutadania extremar les precaucions prop de zones boscoses, i en cas de veure foc o fum trucar ràpidament al telèfon 112.

Pel que fa als Bombers, les mesures previstes davant aquest episodi consisteixen en el reforç d’almenys tres parcs de bombers professionals de cada regió d’emergències, amb especial èmfasi en les zones de risc més alt. Així, a l'Alt Empordà s’han doblat els torns dels parcs de Llançà, Roses i al Baix Empordà el de Torroella de Montgrí.

El reforç s’estén també a personal de sala, comandaments, als grups especials d’Actuacions Forestals (GRAF) i Operatiu de Suport (GROS), als Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF); i es preveu també l’activació dels parcs de voluntaris.

Aquesta tarda s'esperen ruixats dispersos al quadrant nord-est i aïllats a la resta del Pirineu i del sector central del litoral i prelitoral. Demà divendres, el vent es reforçarà sobretot a les Terres de l’Ebre, l’Empordà i les comarques del sud del camp de Tarragona, i les humitats també seran molt baixes. Dissabte el vent començarà a afluixar una mica, pujaran les temperatures, i es preveu que ja sigui el darrer dia de l’episodi de risc.

Nivell 3 del Pla Alfa a set comarques

Per la seva banda, el Cos d’Agents Rurals activarà la mitjanit d’aquest dijous el nivell 3 de Pla Alfa, el màxim previst, a 42 municipis de set comarques de Catalunya. Aquest fet suposarà que es restringiran els accessos a quatre espais naturals de Catalunya.

Es mantenen doncs els tancaments als Ports, Cardó-boix i Cap de Creus, ja afectats per aquestes mesures des d'aquest dijous i s’hi afegeixen les muntanyes de Tivissa-Vandellòs.

A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi hagi activat el nivell 3 del Pla.

El Cos d’Agents Rurals ha fet una crida a la prudència davant la situació complicada de perill d’incendi forestal. Ha recomanat no freqüentar les zones forestals i espais naturals, especialment en les hores de màxima insolació. Alhora, ha avisat que està prohibit fer foc i qualsevol activitat amb risc d’incendi.