El director de l'ACA no és partidari de fer talls d'aigua per la sequera

La sobredotació de Peralada equival al consum dels 30 municipis més petits de Catalunya

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, no s'inclina per fer talls d'aigua en l'actual context de sequera, que els ha portat a declarar l'emergència a 22 municipis de l'Alt Empordà i 2 del Baix Camp.

"Jo evitaria els talls, però també hem de veure que cada casuística i cada municipi és molt diferent", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio, i ha recordat que quan s'entra en emergència encara hi ha marge de mesos amb l'aigua garantida.

Reyes ha insistit que hi ha municipis que utilitzen més aigua del que els pertoca i ha indicat que la sobredotació de Peralada, la població que més consumeix de l'aqüífer Fluvià-Muga -que entra en emergència-, equival al consum dels 30 municipis més petits de Catalunya.

Reyes ha recalcat que les dades mostren que hi ha municipis de l'Alt Empordà que consumeixen més del que els pertoca segons els topalls marcats pel Pla de sequera i ha posat com a exemple Peralada. Aquest municipi és el que més aigua consumeix de l'aqüífer Fluvià-Muga, 493 litres/habitant al dia segons dades del juny, mentre que el límit se situa en 230 per als usos urbans en fase d'excepcionalitat i es rebaixa a 200 en la d'emergència.

Preguntat per aquest sobreconsum tot i les dotacions per la sequera, Reyes ha indicat que no coneix les causes municipi per municipi i que poden ser fuites d'aigua, un consum elevat o que no s'hagin comptabilitzat bé les dades, com ha passat en alguna altra població. Insistit per si alguns veïns consumeixen més aigua per tenir jardins o piscines, ha resolt, en la línia del que ja va dir aquest dimecres: "El que està clar és que hi ha més zones enjardinades a l'Empordà que a Barcelona".

Per reduir els consums, el director de l'ACA no es mostra partidari de fer-hi talls –poden portar a consumir més aigua de la que es necessita en acumular-la abans dels talls-. A més, ha rebutjat encarir el preu de l'aigua en un primer tram, perquè, ha recordat, ha de tenir un preu assequible.

Reyes ha tornat a fer una crida a mantenir un ús responsable de l'aigua i ha lamentat que fins ara no s'hagin pogut aplicar sancions als municipis que sobrepassin els topalls. El director de l'ACA ha demanat als partits polítics que "tinguin memòria" a l'hora de criticar el Govern o prendre decisions i que posin l'aigua a primera línia per "prioritzar-la", no per "polititzar-la".