Els pagesos gironins asseguren una bona collita de poma malgrat les restriccions

El sector diu que ha estalviat prou aigua, però reconeix que la notícia "no arriba en un bon moment"

Els pagesos gironins asseguren que la collita de poma serà bona, tot i la decisió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de declarar l'emergència per sequera a l'aqüífer Fluvià-Muga.

Cal tenir en compte que es tracta d'una zona amb nombrosos camps fructícoles i que molta de la poma es recollirà entre finals d'agost i setembre. Per tant, s'està a l'últim tram de la maduració.

Els pagesos, però, destaquen que han estalviat prou aigua com per mantenir bé l'aqüífer i deixen clar que la declaració d'emergència no afectarà ni a la quantitat ni a la qualitat de la fruita, que es preveu "molt bona". Ara bé, el coordinador d'Unió de Pagesos a les comarques gironines, Narcís Poch, reconeix que la notícia "no arriba en bon moment".

Poch també assenyala que els pagesos son "els primers interessats" en mantenir l'aqüífer en bones condicions perquè si no no hi haurà collita l'any vinent. "El que no té sentit és que ara ens tallessin completament el rec perquè tota l'aigua invertida en fer créixer les pomes fins al punt que estan ara hauria estat malgastada", remarca Poch.

I és que cal tenir en compte que algunes veritats de pomes es començaran a recollir aquest mateix mes d'agost i la totalitat es farà durant el setembre. Per tant, seria posar en risc una collita que apunta que serà bona si no hi ha cap contratemps.

En mal moment

Des d'Unió de Pagesos lamenten precisament el moment en què s'ha decidit aplicar l'emergència a l'aqüífer Fluvià-Muga, ja que queda tan poc temps per collir la fruita. "Portem molts mesos amb les pomes penjades i és una llàstima posar aquesta mesura i més tenint en compte que anem amb el gota a gota que et permet estalviar encara molt més", assenyala Poch.

Un dels alcaldes afectats per la decisió de l'ACA és el de Sant Pere Pescador, Agustí Badosa, que de fet, reconeixia que el sector de la fruita era el que més el preocupava, conjuntament amb el turísti -si bé reconeix que molts càmpings tenen pous-. Badosa espera que no acabi afectant la qualitat de la poma i demana que l'ACA diferenciï la Muga del Fluvià.

El problema, explica Badosa, és que la mesura de l'aigua s'agafa a Peralada on passa la Muga, però no es té en compte que a Sant Pere Pescador hi passa el Fluvià. En aquest sentit el batlle assegura que estan "millor que en anys anteriors" i que si es diferenciés creu que sortirien de la llista de municipis afectats.