El TSJC obliga una escola de Girona a impartir una assignatura troncal en castellà

El Departament d'Educació ja ha avançat que recorrerà la decisió

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga a una escola de Girona a impartir una assignatura troncal –a banda de la matèria de llengua- en castellà. Segons ha avançat Vilaweb i ha confirmat El Gerió Digital, el tribunal ha dictat la mesura cautelar davant la petició d'una família.

La nova legislació educativa pactada pel PSC, ERC, Junts i els Comuns deixava fora els percentatges però definia el castellà com a llengua d'ús curricular i educatiu. En la seva interlocutòria, l'alt tribunal s'empara en ella per imposar que s'imparteixi una assignatura troncal en castellà en aquesta escola i requereix a la direcció del centre que abans del de setembre informi dels canvis del pla d'usos lingüístics per complir l'ordre.

La mesura no només afectarà el fill de la família que ho demanava sinó a la resta de la classe. El Departament d'Educació ja ha avançat a aquest diari que ho recorrerà. Segons detalla Vilaweb, la interlocutòria conclou que la presència del castellà a l’escola és insuficient perquè de les vint-i-cinc hores setmanals, tretze i mitja són en català, una i mitja en castellà i una en anglès. A banda, es fan uns tallers, tres dels quals en català, un en castellà i un en anglès.

El tribunal obligarà a revertir la situació imposant que es faci, com a mínim, una troncal en castellà i fixa tres punts que caldrà complir. El primer: que l'assignatura sigui íntegrament en castellà, de manera que no es pugui combinar amb altres idiomes.

A més, tot el material docent haurà de ser en aquesta llengua. Finalment, estableix que l'assignatura s'haurà de fer en castellà durant els cursos següents que cursi l'alumne, fins que no hi hagi una sentència ferma.

La interlocutòria reconeix que la nova legislació "no desplaça completament el castellà, des del moment que es contempla el seu ús educatiu i curricular, i se’n garanteix el coneixement a la fi de l’ensenyament obligatori".

Això, afegeix el tribunal, els permet de "prendre les mesures oportunes, siguin cautelars o en la sentència definitiva, per a garantir la presència mínima de la llengua castellana, d’acord amb el que estableix al marc constitucional i legal, estatal i autonòmic".

Salellas rebutja la sentència

Per la seva banda, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha rebutjat la sentència del TSJC i ha carregat contra el tribunal. En diverses piulades a les xarxes socials, Salellas ha assegurat que des de l'ajuntament seguiran "defensant el català i vetllant per evitar el seu retrocés".

"Fa poques hores hem sabut que una escola de Girona serà obligada a realitzar una part de les assignatures en llengua castellana. Es vulnerarà així a la ciutat el model d'immersió lingüística, un model d'èxit i reconegut en l'àmbit internacional", remarca l'alcalde de Girona.