Creix el consum de 'gas del riure' entre els joves de Platja d'Aro

La Policia Local ja ha comissat vint ampolles d'aquesta droga de moda que pot causar la mort

La Policia Local de Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà) està detectant com aquest estiu el consum d'òxid nitrós s'està popularitzant amb entre els joves. Aquesta substància, coneguda popularment com el 'gas del riure', s'ha convertit en una droga de moda a Europa entre el jovent. Entre d'altres, perquè és barata. Però el seu consum pot acabar derivant en seqüeles greus i, fins i tot, provocar la mort.

La substància, generalment, es ven en ampolles de gas comprimit. L'òxid nitrós es consumeix a través de globus, que s'inflen i funcionen com a reservori per inhalar-lo. Quan arriba al cervell a través de les vies respiratòries, actua com a depressora del sistema nerviós central.

Segons el Ministeri de Sanitat, el consum d'òxid nitrós comporta risc d'asfíxia, al·lucinacions o alteracions en la percepció i desorientació espacial, entre d'altres. A més, com que limita l'entrada d'oxigen al cervell, inhalar-lo pot causar desmais o aturades respiratòries. A més, el consum continuat pot danyar la medul·la espinal, causar problemes neurològics, cognitius o acabar provocant la mort.

A més, la desinhibició que provoca aspirar l'òxid nitrós s'aparella amb una pèrdua de la concepció del dolor i de la por. I això acaba desembocant en situacions de risc; també, si després d'inhalar-lo s'agafa el cotxe.

Més de vint ampolles i dues denúncies

En el que portem d'estiu, la Policia Local de Platja d'Aro ha comissat més de vint ampolles d'òxid nitrós a joves que n'estaven consumint al carrer. En tots aquests casos, els agents han aixecat actes per consum o tinença d'aquesta droga, que s'han tramitat per via administrativa i acabaran desembocant en multes.

A més, aquest passat 27 de juliol, una patrulla va denunciar dos nois a qui van atrapar venent 'gas del riure'. Va passar cap a tres quarts d'una de la matinada. Després d'identificar-los, els agents van registrar el cotxe en què es movien i a l'interior van trobar-hi deu ampolles de 666 grams d'òxid nitrós, 75 broquetes dispensadores i vuit globus.

Els dos joves tenen 19 anys i viuen a Sant Feliu de Guíxols. Després d'intervenir-los tot el material, la policia de Platja d'Aro els ha denunciat per un delicte contra la salut pública.