El Govern rebutja el tercer camp de golf a Caldes i Catalunya diu adéu a la Ryder Cup

ERC considera que la competició és una "excusa" per a un projecte urbanístic

El Govern ha tombat el projecte per construir un tercer camp de golf a Caldes de Malavella (Selva) i els impulsors de la Ryder Cup 2031 han tancat la porta a què el torneig es faci a Catalunya.

Aquest matí, la Generalitat ha comunicat als representants del complex Camiral Golf & Wellness i de la Federació Espanyola de Golf que no avalarà el seu pla urbanístic.

Segons ha avançat El Periódico, el projecte proposava ampliar les instal·lacions en 150 hectàrees i, a més del camp de divuit forats, aixecar-hi un hotel i apartaments.

Davant d'això, fonts de Presidència expliquen que els promotors de la Ryder han donat les converses per acabades. L'executiu sosté que el país ja té prou camps i veu la competició com una "excusa" per al projecte urbanístic.

El projecte que Camiral Golf & Wellness va presentar davant la Generalitat aquest mes de juny modificava una proposta anterior, que també va rebre la negativa del Govern. Aquella primera, a més del camp de golf, incloïa construir 185 xalets de luxe més dins el complex i, segons fonts de Presidència, era "completament inviable".

Arran d'això, Camiral va modificar aquell pla urbanístic i el va concretar en un nou projecte. Aquest document, que és el que va entrar el mes de juny, incloïa ampliar les instal·lacions actuals en unes 150 hectàrees.

Els impulsors de la Ryder Cup 2031 mantenien fer el tercer camp de golf de divuit forats però substituïen els xalets per allotjaments turístics de 12.000 metres quadrats de sostre (un hotel o apartaments). A més, també preveien aixecar una casa club i posar instal·lacions efímeres -per exemple, graderies- dins l'àmbit que abraçava el pla.

Després d'avaluar aquest nou projecte, la Generalitat ha tornat a denegar-lo. L'executiu s'empara amb un informe tècnic que ha emès la Direcció General d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, que assegura que el tercer camp de golf, l'hotel i els apartaments xoquen de ple amb els planejaments vigents i la preservació del paisatge.

D'entrada, el document recull que el projecte afecta sòls de Protecció Territorial de Valor Agrari i/o Paisatgístic, "no respecta els valors intrínsecs naturals ni agraris i tampoc els paisatgístics i identitaris del lloc". A més, Urbanisme subratlla que el pla presentat per Camiral és incompatible amb els "principis de desenvolupament urbanístic sostenible", perquè no compleix cap dels tres eixos bàsics sobre els quals gira el concepte de sostenibilitat: l'ambiental, l'econòmic i el social.

Per últim, l'informe subratlla que el projecte "és contrari als preceptes" tant del POUM de Caldes com del Pla territorial parcial de les comarques gironines, "que defensen que els sòls afectats per la proposta han de ser majoritàriament sòls no urbanitzats".

A tots aquests motius, a més, també s'hi afegeix la situació de manca de pluges que pateix el país. "El Govern manté que no es pot construir un nou camp de golf enmig de la greu problemàtica de la sequera", subratllen fonts de Presidència.

Les converses, per acabades

La Generalitat i els impulsors de la Ryder Cup 2031 s'han reunit aquest matí, i durant la trobada l'executiu els ha comunicat la decisió de tombar el pla urbanístic. Per part del Govern, a la reunió hi han assistit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i càrrecs d'Urbanisme; a l'altra banda de la taula, s'han assegut representants de Camiral Golf & Wellness -l'antic PGA- i de la Federació Espanyola de Golf.

"Davant d'aquesta decisió, els promotors de la Ryder han decidit acabar les converses i el torneig no se celebrarà a Catalunya", expliquen les mateixes fonts de Presidència. En aquest sentit, la Generalitat creu que la candidatura per celebrar el torneig internacional de golf a Caldes de Malavella s'havia convertit en una "excusa" per tirar endavant "un gran projecte urbanístic".  

Tot i que els impulsors de la competició hagin decidit tancar la porta a la candidatura per al 2031 a Caldes de Malavella, la Generalitat subratlla que està "a favor" que el torneig es faci a Catalunya; això sí, sempre i quan això no impliqui construir cap nou camp de golf i es pugui celebrar en algun dels que ja existeixen al país (actualment, a Catalunya n'hi ha 92).

El Govern recorda que Catalunya és "un país esportiu". Recorda que l'any passat, sense anar més lluny, s'hi van celebrar 130 proves internacionals i que el 2024 Catalunya acollirà la Copa Amèrica, "una de les competicions més importants del món".

"Apostem per models d'esdeveniments esportius que tinguin un impacte positiu i que deixin un llegat que perduri en el temps", afirmen fonts de Presidència. "En concret, esdeveniments que repercuteixin en la promoció i la pràctica esportiva, que tinguin un impacte econòmic positiu, un impacte social ampli i necessari, i sobretot que no tinguin un impacte negatiu en el medi ambient", conclouen.

Manifestos empresarials

La candidatura de la Ryder Cup 2031 a Caldes de Malavella s'havia traduït en manifestos del sector empresarial i turístic, que instaven la Generalitat a donar-li suport. Entre d'altres, s'hi havien posicionat Foment del Treball i més d'una vintena d'entitats (dins les quals patronals gironines, la Federació d'Hostaleria, la Cambra de Comerç, els càmpings i els apartaments).

Subratllaven que, segons els càlculs dels organitzadors, la Ryder Cup generaria més de 1.000 llocs de treball addicionals durant l'any anterior i la celebració de l'esdeveniment (dels quals 350 quedarien com a permanents). A més, deien que el torneig internacional atrauria més de 270.000 visitants i xifraven el seu impacte econòmic en més de 1.300 MEUR.