Girona ofereix visites guiades gratuïtes als veïns de la ciutat perquè descobreixin el patrimoni

Al setembre s'activarà la taula de turisme per crear "complicitats i sinergies" amb el sector

Girona ofereix per primer cop visites guiades als qui viuen a la ciutat i passen les vacances a casa perquè en descobreixin el patrimoni. Fins a mitjans setembre, se'n faran una vintena centrades en diferents temàtiques: el passat jueu, la Girona medieval, les llegendes, la natura amagada... Totes seran gratuïtes i en català.

A més, amb l'objectiu que siguin inclusives, n'hi haurà amb llenguatge de signes, audiodescripció i adaptades a persones amb mobilitat reduïda. "Creiem que és una bona iniciativa perquè no tothom coneix la ciutat i això permet fer que la ciutadania se la senti seva", diu la vicealcaldessa Gemma Geis. Aquest setembre, a més, l'Ajuntament vol activar la taula de turisme per crear "complicitats i sinergies" amb el sector.

Durant aquestes setmanes, la vicealcaldessa de Girona i regidora de Promoció Econòmica s'ha reunit amb diferents agents, col·lectius i representants del sector turístic a la ciutat. Gemma Geis, que dins el nou organigrama és qui tutela l'àrea de Turisme, hi ha fet una primera presa de contacte per començar a "debatre i establir estratègies conjuntes".

A partir del setembre, aquesta col·laboració publicoprivada es concretarà amb la nova taula de turisme. La intenció de l'ajuntament és activar-la just passat l'estiu, amb l'objectiu que -com concreta Geis- sigui un espai de debat i "concertació" que permeti "teixir aliances" amb el sector.

A més, a l'hora d'impulsar les diferents polítiques, en un futur la taula també comptarà amb assessorament acadèmic. Perquè l'acord de govern tripartit també preveu impulsar un Observatori del Turisme a Girona, de bracet amb la universitat, que farà estudis, aportarà informes i permetrà "anticipar-nos a l'hora de prendre decisions, en base al rigor que aporten les dades", concreta la vicealcaldessa.

Des de l'àrea de Turisme, i de manera transversal amb altres regidories, també s'impulsaran projectes com el pla de benvinguda a la ciutat (enfocat tant al visitant com al nou resident o a l'universitari), la reducció del topall dels pisos turístics fins a un màxim del 4% a tota la ciutat o la creació d'una nova taxa per als autobusos turístics.

En aquest darrer cas, l'impost es vol crear emmirallant-se en altres ciutats que ja l'apliquen i qui l'haurà d'articular és l'àrea d'Hisenda. Geis sí que avança, però, que allò "important" és que la nova taxa permeti "crear una bossa de diners" que pugui "reinvertir-se" a favor de la ciutat, amb projectes que es proposin també a través del "diàleg" amb els qui formaran part de la taula de turisme.

Visites guiades per als gironins

En espera que els diferents projectes vinculats amb el turisme a Girona es vagin concretant, aquest mateix estiu l'ajuntament ja n'ha impulsat un. Es dirigeix exclusivament a aquells gironins i gironines que passaran les vacances a casa. Durant l'agost i fins a mitjans de setembre, el consistori subvencionarà visites guiades perquè tots aquells qui ho vulguin puguin descobrir -o redescobrir- el patrimoni cultural i natural de la ciutat.

A banda d'ampliar el ventall d'activitats que s'ofereixen a l'estiu per a la ciutadania, la vicealcaldessa explica que les visites permetran als gironins "posar en valor la ciutat i fer que se la sentin seva". Gemma Geis concreta que, a vegades, amb congressos que s'han organitzat a la ciutat, el consistori ja havia subvencionat visites guiades als assistents. I que ara, la voluntat és fer que aquesta idea beneficiï de ple la ciutadania.

Inclusives i en català

El programa inclou una vintena de visites guiades gratuïtes, entre el 4 d'agost i el 10 de setembre. Es reparteixen en divendres, dissabtes i diumenges.

Les visites guiades es faran en català i n'hi ha de nou temàtiques diferents. Entre aquestes, la Girona medieval, la jueva, l'episcopal, les llegendes antigues, la natura amagada, un recorregut resseguint el curs del riu Galligants o, també, una ruta nocturna centrada en la ciutat cinematogràfica. A més, amb l'objectiu que les visites siguin inclusives, la de la Girona Medieval s'ha adaptat a persones amb mobilitat reduïda i també se n'oferiran amb audiodescripció i llenguatge de signes.

A banda d'aquestes, l'Ajuntament de Girona també treballa per ampliar l'oferta amb unes noves rutes turístiques en bicicleta (en aquest cas, conjuntament amb el festival del sector, la Sea Otter).