Jordi Savall transporta l'església del Carme de Peralada a l'època barroca

Ha repassat la música que sonava a les corts de Lluís XIII, Lluís XIX i Lluís XV

El compositor Jordi Savall ha estat el gran protagonista aquest dilluns al Festival Castell de Peralada. Savall, acompanyat de Le Concert des Nations l'orquestra que ell va fundar, ha transportat el públic que ha seguit l'espectacle al barroc, amb la proposta 'La nit dels tres reis'.

Un programa dividit en tres parts en les que Savall ha reinterpretat la música que sonava a la cort dels tres monarques. Les peces de Guillaume Dumanoir, a qui Lluís XIII va nomenar 'rei dels violins', han estat les primeres en sonar.

Savall i Le Concert des Nations han interpretat diversos passatges de la 'Suite ballet de Stokholm' per donar pas al moment dels grans mestres de la viola i Monsieur de Sant Colombe, ja entrant a l'època de Lluís XIV.

Posteriorment ha estat el torn de François Couperin, compositor, organista i clavecinista conegut com Couperin le Grand, del qual Savall i la seva formació han interpretat part del Troisiême Concert Royal.

La música de Jean-Féry Rebel ha dut el públic fins la cort de Lluís XV, amb la interpretació de diversos passatges de 'Les Éléments', un ballet del barroc inspirat en una peça homònima del mateix Rebel. El final del concert ha servit per donar el protagonisme a les composicions de Jean-Marie Leclair, violinista al qual se'l considera el fundador de l'escola francesa de violí.

Aquesta ha estat la tercera vegada que Jordi Savall ha passat pel festival alt-empordanès que ha fet evident el talent d'aquest mestre igualadí, recuperador de la música antiga amb qui el festival "tenia un deute" pendent. El públic ha rebut i acomiadat Savall amb una tancada ovació, reconeixent així l'artista.

Equador del festival

Amb Jordi Savall el festival de Peralada ha arribat a l'equador de la seva 37ena edició. Aquest dimarts serà la 'bailaora' Ana Morales la que actuarà i que portarà el seu espectacle 'En la Cuerda floja', estrenat a la biennal de Flamenc de Sevilla ara fa tres anys. Morales és considerada una de les artistes revolucionàries del gènere a l'estat.

Dimecres serà, de nou, torn per gaudir de la música a l'església del Carme. En aquest cas amb el recital 'Quan la veu surt de l'ànima' amb el qual el Festival Perelada recorda i homenatja la soprano Victoria de los Ángeles, coincidint amb centenari del seu naixement.

Una altra de les grans veus que han de passar encara per Peralada és la del tenor nord-americà Jonathan Tetelman, un jove talent que amb només cinc anys de carrera ja ha deixat mostres del seu art.

Tetelman interpretarà lieds de Lizst i una ària de Verdi (Macbeth), en la primera part, mentre que en la segona part interpretarà cançons napolitanes de Paolo Tosti i dues cançons d'Ernest de Curtis, que precediran una cançó del mexicà Agustín Lara (Granada) i el toc de sarsuela, la cançó de Pablo Sorozábal No puede ser, de La Tabernera del Puerto.

L'òpera còmica 'The telephone, or l'amour a trois', que es podrà veure al Mirador, precedirà la cloenda del festival d'aquest any que anirà a càrrec de Serena Sáenz i Xavier Anduaga que proposen un recital d'àries i cançons, acompanyats del pianista Maciej Pikulski.