Porta Ferrada replica a Plataforma per la Llengua que el 33% del seu cartell és en català

El certamen lamenta “el poc rigor” de l'estudi que deia que programaven un 12% en català

La programació del Festival de la Porta Ferrada compta amb un total de 45 artistes en 34 concerts, dels quals amb veu cantada n'hi ha 30 i 10 ho fan en català, esdevenint el 33% del cartell.

El festival ha assenyalat també que les 15 propostes restants són instrumentals, amb estils que van del jazz a la clàssica, amb un 25% d'obra de compositors catalans (Vivancos, C.Font, J.A Amargós, C.Banavent, X.Batlles, Toti Soler, Laura Andrés).

Porta Ferrada ha replicat així un estudi de Plataforma per la Llengua que deia que el certamen programava un 12% en català i ha lamenta el seu “poc rigor”. En aquest context, han destacat que el Festival de la Porta Ferrada “ha estat, és i serà sempre al costat de la cultura catalana”.

Dels concerts amb veu cantada, ha apuntat el festival, 10 són en català, 2 bilingües i la resta en diferents idiomes. El percentatge resultant suposa un 33% en llengua catalana i no el 12% al qual es refereix “aquest dubtós estudi” de Plataforma per la Llengua, ha criticat.

El certamen considera que tenint en compte les dimensions del Festival de la Porta Ferrada, el seu pressupost i les més de 12 exclusives internacionals que combinen amb el suport als intèrprets i creadors catalans demostrat al llarg de la seva història, “la comparativa que ens descriu com un dels festivals més subvencionats és del tot incorrecta. La subvenció de la Generalitat suposa del 7 al 10% en relació al pressupost total del festival, ja que considerem, per exemple, que no és el mateix 150.000 euros amb un pressupost total de 450.000€,  que els mateixos 150.000 euros sobre un pressupost de 2.500.000 euros”.

“Dels 45 artistes participants en aquesta edició del Festival, 25 són catalans, més del 50%”, ha indicat.

Estudi de Plataforma per la Llengua

Porta Ferrada ha replicat un estudi elaborat per Plataforma per la Llengua, que determinava que als tres festivals més subvencionats pel Govern de la Generalitat la música en català no arriba al 20%.

El Cruïlla és, segons l'entitat, el festival que rep més diners públics, amb 150.000 euros de subvenció i 305.000 d'ajut reintegrable. Segons l'estudi programa un 15% de música en català. Per darrere, el festival Vida en programa un 19% i el Porta Ferrada un 12%.