Riells i Viabrea, cada vegada més vulnerable ''al foc i l'aigua'' per les urbanitzacions

L'alcalde remarca els esforços que fa el municipi per netejar rieres i franges perimetrals

Riells i Viabrea (Selva) és un municipi format per diversos disseminats i urbanitzacions que amb els anys han anat creixent. Malgrat tot, l'emergència climàtica ha provocat que el municipi cada vegada sigui més vulnerable "al foc i l'aigua".

El principal motiu és que el municipi compta amb urbanitzacions que es van construir "enmig del bosc" i ara, amb l'emergència climàtica, ha suposat un risc d'incendi important. A més, hi ha quatre rieres que si plou molt es poden desbordar i provocar inundacions. Per això des de fa cinc anys el consistori cobra anualment una taxa de 18 euros per poder mantenir les franges perimetrals i netejar les rieres cada any.

El poble té 26,5 quilòmetres quadrats. Una extensió allargada que uneix el peu del Montseny amb el prelitoral de la Selva. A més, el poble compta amb quatre rieres que creuen els nuclis urbans i disseminats que hi ha. L'alcalde recorda que estan "al capdavall dels turons" i això vol dir que "quan plou més amunt, l'aigua ens la bevem nosaltres".

A més, Josep Maria Bagot recorda que quan fa anys es va començar a construir les urbanitzacions del municipi es va fer "enmig del bosc" i això vol dir que moltes cases han quedat envoltades per la natura. Si bé fins ara no implicava cap perill, amb l'emergència climàtica incrementa la vulnerabilitat de Riells i Viabrea.

Cada vegada és més freqüent que hi hagi episodis de pluja intensa, fet que implica un augment del cabal de forma puntual de rieres. L'alta temperatura i la manca de pluja també es tradueix en un augment dels episodis de sequera, que al seu temps comporta més risc d'incendi. L'alcalde del municipi, Josep Maria Bagot, assegura que tenen "totes les possibilitats de quedar afectats per successos meteorològics".

Una taxa de 18 euros l'any

Davant d'aquesta vulnerabilitat a la situació climatològica, fa cinc anys el consistori va decidir estrenar una taxa en què cada habitatge paga 18 euros l'any per netejar les lleres de les rieres i les franges perimetrals. "N'hi ha que ho fan cada dos o tres anys i d'altres que ni ho fan", assegura l'alcalde, "però per a nosaltres és una qüestió de seguretat que afecta a tot el municipi".

De fet, Bagot ha recordat que en cas d'incendi hi ha molts casos que les flames poden penetrar més enllà de les parcel·les que hi ha al límit de les urbanitzacions per la continuïtat que hi ha en la trama boscosa.

El fet que cada propietat tingui una part de jardí i que, a més, hi hagi zones verdes amb arbres repartides, fa que les flames puguin escampar-se ràpidament si no es té cura de les franges perimetrals.

L'alcalde ha detallat que els veïns "ho entenen" i per això van acceptar la nova taxa municipal. Amb aquests diners, el consistori té marge de netejar les franges perimetrals i les rieres cada any i reduir l'afectació en habitatges en cas d'incendi o d'inundació. A més, aquesta via d'ingressos permet fer aquestes actuacions sense hipotecar el pressupost econòmic. "HI ha prioritats i una d'elles és la seguretat", afirma Bagot.