Quatre detinguts a Girona d'una xarxa que traficava amb immigrants cubans

La trama, amb ramificacions a Sèrbia i a Grècia, els cobrava 9.000 euros per dur-los a l'Estat

Quatre detinguts a Girona en un operatiu internacional que ha desmantellat una xarxa que traficava amb immigrants. L'organització, amb tentacles a Sèrbia i a Grècia, captava les víctimes a Cuba a través d'una xarxa de missatgeria i els cobrava fins a 9.000 euros per portar-los fins a l'Estat.

Volaven fins a Sèrbia, on se'ls introduïa al país aprofitant que allà no se'ls demana visat i, a partir d'aquí, arribaven a Espanya via Grècia amb documentació falsa.

A l'operatiu, a més de la Policia Nacional, també hi han pres part les policies de Sèrbia i Grècia, amb el suport de la Interpol i l'Europol. En total, s'han fet 62 detinguts (dels quals 37 eren membres de la trama) i catorze entrades i escorcolls (de les quals, una a la demarcació).

La resta d'arrestats (25) són les víctimes de la trama, ciutadans cubans que utilitzaven documentació falsa. Dels 37 membres de la banda que s'han detingut, a 21 se'ls ha capturat a diferents punts de l'estat entre els quals a Girona, on s'ha fet l'escorcoll d'un immoble que ha quedat precintat per la Policia Nacional.

Les altres ciutats en què s'ha desenvolupat l'operatiu han estat Alacant, Tenerife, Màlaga, Madrid, Toledo, Ciudad Real i València. A més, s'han detingut vuit membres més a Sèrbia i vuit més a Grècia, on també s'han fet escorcolls en sis domicilis per part dels cossos de seguretat corresponents de cada país.

La Policia Nacional va començar a sospitar quan va detectar que hi havia nombrosos ciutadans cubans intentant entrar a Europa amb documentació falsa. La investigació va avançar i els agents van veure que l'organització captava immigrants en situació vulnerable a Cuba a través d'una xarxa de missatgeria i els cobrava 9.000 euros per portar-los fins aquí, a través de Sèrbia, ja que fins fa un mes no es necessita visat per entrar.

Un cop allà, els hi tramitaven targetes d'invitació per simular l'entrada legal al país i traslladaven els immigrants fins a la frontera de Macedònia del nord amb Grècia on els hi oferien allotjament. Després proporcionaven als immigrants documentació falsa o DNI autèntics que constaven a la base de dades del CNP com a perduts o robats, però que tenien molta semblança amb l'immigrant. L'objectiu era agafar un vol des de Grècia, ja que és espai Schengen i poder entrar a Espanya amb normalitat.

A algunes víctimes, però, els hi feien fer el viatge per carretera. En concret feien la ruta sortint de Sèrbia fins a Bòsnia-Hercegovina. D'allà entraven a Europa a través de Croàcia, passant per Eslovènia i Itàlia fins arribar a Espanya.

En aquests casos, la banda criminal s'aliava amb d'altres organitzacions que els facilitaven l'accés als diversos països. En ocasions els immigrants vivien situacions de perill, ja que a vegades els feien caminar fins a 13 hores seguides, de nit i en condicions adverses. A més, cal tenir en compte que hi havia menors i que les màfies entregaven dones a d'altres organitzacions criminals perquè les explotessin sexualment.

Un cop els havien captat a través de l'aplicació de missatgeria, els cobraven els 9.000 euros pel viatge i 300 més per la documentació. Si la víctima retornava el DNI se li cobrava 170 euros i d'aquesta manera la xarxa podia reutilitzar-lo.

45 MEUR de benefici

La Policia Nacional creu que haurien traficat amb uns 5.000 ciutadans cubans, fet que els hauria reportat uns 45 MEUR. En els diferents registres que s'han practicat a Espanya s'han intervingut prop de 200.000 euros entre divisa estrangera i euros, 450 carnets d'identitat falsificats, 16 telèfons mòbils, tres portàtils, diverses targetes bancàries i tres cotxes.

A més s'han precintat i 18 habitatges, altres articles i s'han bloquejat 144 comptes bancaris. Sis dels detinguts es troben en presó preventiva.