El fuster de Salvador Dalí publica les seves fotografies sobre l'artista

L'exposició es podrà veure durant tot l'estiu al Castell Reial de Cotlliure

Durant 35 anys, el fuster i home de confiança de Salvador Dalí, Joan Vehí, es va convertir en l'ombra del geni empordanès i la seva càmera fotogràfica va ser testimoni de la vida íntima i familiar del pintor.

Ara, un centenar d'aquestes fotografies -algunes, de gran format- es poden veure durant tot l'estiu al Castell Reial de Cotlliure. L'exposició acosta el públic a l'entorn quotidià de Salvador Dalí, mostra la seva relació amb Gala (en destaca la fotografia d'un petó robat a la parella), o descobreix part dels seus excessos surrealistes (com una acció feta amb helicòpter a la badia de Roses). Les instantànies tampoc obliden la relació que el geni va mantenir amb el seu Cadaqués (Alt Empordà).

"Jo era el fuster de can Dalí i, com que m'agradava la fotografia, sempre portava la càmera", explica Joan Vehí davant una de les fotografies que va fer al geni empordanès al llarg de 35 anys. Es tracta d'unes instantànies on es veu Dalí en ple muntatge surrealista, volent simular que feia volar un helicòpter amb la força dels seus bigotis. 

En algunes fotos es pot veure el Dalí surrealista en plena efervescència -preparant muntatges, enmig de festes o a la plaça de toros de Figueres- però en d'altres Joan Vehí ha captat escenes íntimes o fins i tot molt íntimes, com una fotografia que capta Dalí fent un petó a la galta a Gala. "És molt especial perquè no era gaire habitual que es fessin petons, almenys en públic", ha rememorat Vehí.

A casa seva a Cadaqués, Vehí hi té un miler de negatius de fotografies de Dalí. Durant anys, aquestes instantànies no havien vist la llum perquè el fuster aficionat a la fotografia les conservava per a ús personal. "No vaig pensar mai en comercialitzar-les", ha explicat.

Fins l'any 2004, centenari del naixement del geni surrealista, quan un diari local va recollir la curiosa història del fuster que emmagatzemava records. "Va ser el punt de partida i a partir d'aquí hem fet moltes exposicions", ha explicat Joan Vehí.

Les seves fotografies acosten l'espectador a un Salvador Dalí íntim i familiar en el seu entorn quotidià, durant el procés artístic i també en expressives actituds lúdiques i festives. Ja s'han exposat a Alemanya, Perpinyà, Barcelona i, evidentment, a Cadaqués. A banda de l'exposició de Cotlliure, aquest cap de setmana també n'estrena una altra a Roses amb una vintena d'imatges més.

Joan Vehí rememora que durant els 35 anys que va treballar com a fuster "de can Dalí" va tenir l'oportunitat de captar moments que ningú més va poder fotografiar mai. "Vaig tenir la possibilitat de fer moltes fotos que no té ningú més perquè estava a dins, era de la casa, i podia fer al meu gust", ha explicat.

Això ha fet que, per exemple, hi hagi una fotografia de Dalí amb el notari just després de fer l'atermenament de la seva casa de Portlligat. Joan Vehí ha recordat com, sovint, el pintor li deia "parla'm de Cadaqués", perquè Dalí solia baixar poc al poble. Llavors, mentre parlaven, un pintava mentre l'altre es dedicava a fotografiar-ho.

La festa de les plomes

El fuster-fotògraf no només va captar fotografies íntimes, també era present en moltes de les festes i saraus surrealistes que organitzava Salvador Dalí. En algunes de les fotografies, per exemple, va captar "la festa de les plomes". "Vam comprar plomes per l'Alt Empordà i, durant el recital del guitarrista Manitas de Plata, Dalí va aixecar el bastó, es van engegar uns ventiladors i tothom va acabar cobert de plomes", ha explicat.

També hi ha instantànies de l'homenatge que Figueres va fer a Dalí a la plaça de toros de la ciutat. S'hi veu Dalí amb un pa al cap. "Era un pa de veritat, no pas de plàstic", ha rememorat Vehí. També hi ha 'en Berruga', el capgròs de Figueres, i dos titelles altíssims dissenyats per Pierre Cardin i que actualment són dues llums al Teatre-Museu de Figueres.

"Va ser aquí, a la plaça de toros, quan es va parlar per primera vegada de la idea de crear un museu a la ciutat", ha explicat Joan Vehí.

L'exposició es podrà veure al llarg de tot l'estiu -fins al 15 de setembre- al castell reial de Cotlliure. Després de l'èxit de la retrospectiva de Dalí al Pompidou de París, l'objectiu és que també la Catalunya del nord es rendeixi als peus del geni surrealista.