Tanca la llar d'infants Kumbaià de Palamós i deixa tretze infants penjats

L'AFA critica que s'hagi anunciat a l'estiu quan les inscripcions a altres llars ja estan tancades

L'Associació El Gebre, que gestiona la Llar d'infants Kumbaià de Sant Joan de Palamós (Baix Empordà), ha decidit tancar per problemes econòmics. Ho farà el 25 d'agost, tal com s'ha comunicat a les famílies, i la decisió afectarà els tretze infants que s'hi havien matriculat.

L'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) denuncia que "els infants afectats no podran començar el curs al setembre per manca de places" perquè les altres llars tenen "les inscripcions tancades i llista d'espera".

A més, retreuen a El Gebre que esperés al juliol per anunciar el tancament "si sabien que des de fa temps la llar no era viable econòmicament", com asseguren, se'ls va traslladar en una reunió conjunta celebrada aquest dilluns.

L'anunci, traslladen, es va fer a través de correu electrònic "sense previ avís, i davant de la pressió dels pares i mares que feia dies que sentien rumors sobre el possible tancament de la llar d'infants".

Segons expliquen, després de rebre aquest correu electrònic, les famílies van convocar una reunió amb els membres de l'associació que s'ha celebrat aquest dilluns amb la presència del director de l'Associació El Gebre, Adam Bertran; la secretaria de l'Associació El Gebre, Núria Felip i la directora de la llar Kumbaià, Yasmin Pérez.

Durant la trobada, tal com trasllada l'AFA, "l'associació va exposar els comptes de l'entitat de diversos anys i van assegurar que des de fa temps la llar no és econòmicament viable". En la mateixa línia, fonts del Gebre apunten que "la situació de l'escola és molt deficitària econòmicament i en infraestructura" i asseguren que les solucions que han intentat aplicar "no han funcionat".

Envers això, les famílies sostenen que senten "sorpresa i indignació" i que no entenen "perquè van esperar al mes de juliol per explicar-ho, si aquesta informació ja se sabia amb tanta antelació". La presidenta de l'AFA, Irune Díaz, explica que "és totalment lícit que si un negoci no funciona, puguis tancar", però critica que "no es veu d'un dia per l'altre" i recorda que en el cas d'una llar "tractes amb infants i la conciliació familiar es pot veure afectada".

Sense plaça pel setembre

Des de l'AFA denuncien que ara es troben en "una situació d'indefensió" perquè, segons afirma la presidenta, no han tingut "dret a fer una preinscripció a altres llars" i han hagut de fer-ho "fora de termini". A més, recorden que "totes les llars del municipi de Palamós i rodalies tenen llista d'espera" i els tretze infants que s'havien matriculat a la llar Kumbaià "estan a la cua".

Per tot això, des de l'Associació de Famílies estan convençuts que "els infants afectats no podran començar el curs el 6 de setembre per manca de places i per la mala praxi de l'entitat El Gebre".

Per la seva banda, l'Associació El Gebre s'ha disculpat a través d'un comunicat, però sosté que "el dèficit és molt alt, la situació i perspectiva apunten a negatiu". Per això, diuen, "hem buscat totes les opcions possibles de manera infructuosa i estem en permanent contacte amb l'Ajuntament, famílies i Generalitat per tan aviat com es pugui concretar l'escenari de futur".

Amb tot, les famílies reivindiquen "el dret a la conciliació laboral, personal i familiar" i deixen clar que no permetran que "es puguin veure afectats per la manca de transparència, empatia i mala gestió dels membres de l'associació".

Pel que consideren una "situació de desemparament i indefensió", estan mantenint diverses reunions amb l'àrea d'ensenyament de l'Ajuntament de Palamós, qui "està fent tot el possible per trobar una solució perquè aquests alumnes puguin començar el curs com es mereixen".