Lloret restaura un dels hipogeus del cementiri modernista

La sepultura va ser construïda a principis del 1900

El Departament de Patrimoni de l’Ajuntament de Lloret de Mar (Selva) continua amb la tasca de restauració i conservació preventiva del cementiri modernista. Construït com una vertadera ciutat dels morts està estructurat en carrers, places i avingudes amb sepultures de primera, segona tercera classe i nínxols. En aquesta ocasió s’està actuant sobre l’hipogeu número 38 que forma part dels enterraments de segona categoria ubicats al carrer Sant Tomàs.  

Aquestes sepultures en forma de capella van ser dissenyades per l’arquitecte Joaquim Artau i Fàbregas l’any 1899.  Malgrat l’aparença seriada, cadascuna d’elles té les seves particularitats. Les façanes estan decorades amb motius generalment d’estil neogòtic com els frontons triangulars o ogivals amb entrades d’arc apuntat i pinacles amb o sense cresteria.

Són interessants els esgrafiats que es conserven amb elements iconogràfics i inscripcions que ens remeten a la simbologia funerària més clàssica: creus, àngels, pregàries, corones florals i vegetals. 

L’hipogeu 38, que pertanyia a la família lloretenca Deulofeu-Sureda, presentava diverses problemàtiques: aixecament del morter de l’esgrafiat decoratiu i pèrdua important a la part central, totxana disgregada i afeblida, esquerdes a totes les juntes amb pèrdua de morter o l’atac biològic de fons i molses en les zones de baixada d’aigua. Així mateix actuacions anteriors de manteniment com l’aplicació d’una capa de ciment líquid sobre l’arquitectura o  diverses repintades havien desvirtuat l’aparença original del conjunt. 

En la intervenció de conservació – restauració iniciada el 21 de juny s’està actuant en la consolidació de l’esgrafiat i els maons, la neteja i eliminació de la brutícia i els microorganismes, l’eliminació dels morters i ciments no originals, reproducció de les peces perdudes, consolidació i fixació dels elements constructius, decoratius i la reixa metàl·lica. 

La directora de Patrimoni Cultural, Anna Fuentes, ha dit que “les obres de restauració han estat orientades a evitar la degradació de materials constructius i a restituir els elements escultòrics detectats en el projecte original”.

Per la seva banda la regidora de Patrimoni Cultural, Marina Nicolás, ha destacat que “des de l’Ajuntament creiem que la millor actuació que podem fer per dignificar el nostre cementiri és anar-lo restaurant de mica en mica perquè és una joia arquitectònica d’alt valor cultural pel qual apostem i incentivem com atractiu turístic i per explicar la nostra pròpia història”. 

El Cementiri Modernista de Lloret de Mar està inclòs dins del projecte Museu Obert de Lloret (MOLL) que aglutina els equipaments culturals públics oberts al públic als visitants. L’any 2014 va ser inclòs a la Ruta Cultural Europea de Cementiris Singulars. Es tracta d’un dels cementiris d’art funerari més destacats del S.XIX a Catalunya i inclou obres de gran valor.