Support-Girona provarà els pressupostos personals a persones amb discapacitat a la demarcació

L'entitat tanca el projecte europeu UNIC que innova en el sistema per repartir les ajudes públiques

Aquest dijous al matí la fundació Support-Girona ha tancat el projecte europeu UNIC en un acte a la seu de l'entitat on hi ha participat diversos socis europeus que ha tingut l'entitat gironina.

Es tracta d'una iniciativa finançada amb dos milions d'euros del Fons Social Europeu que planteja l'opció de fixar una quantitat de diners que han de rebre les persones amb discapacitat de les administracions en funció de quines necessitats tenen i no dels recursos que fan servir.

En aquest sentit, el director de Support-Girona, Josep Maria Solé, ha afirmat que el sistema actual "és frustrant" perquè prioritza que les persones acabin en residències de llarga estada. Solé ha detallat que un dels usuaris de l'entitat tenia una dependència de grau 1 i rebia uns ingressos de 510 euros mensuals d'ajudes públiques.

Al cap d'un temps va tenir un càncer i va passar a un grau 2 i les ajudes es van reduir a 265 euros mensuals. Això va abocar a aquesta persona a decidir internar-se en una residència. "Ara es paguen 1.400 euros al mes de fons públics", ha assegurat el director de la fundació.

Per això durant quatre anys han estat desenvolupant un sistema de pressupostos personals en què es calcula els serveis que necessita i a partir d'aquí fixar els recursos públics que calen per pagar-los. Per a Josep Maria Solé, aquest sistema ajudarà a garantir "l'autonomia de les persones", qui podran escollir lliurement si volen internar en un centre o prefereixen viure en comunitat. "No té lògica que si estàs en una residència tinguis una despesa pública i si decideixes viure a casa, no", ha afegit el director de l'entitat.

Primera experiència a Flandes

En aquest projecte hi ha participat l'Agència Pública de Flandes, que ja fa sis anys que aplica aquest sistema. Amb tota aquesta experiència, Josep Maria Solé ha detallat que les administracions flamenques han detectat un canvi entre els professionals.

Ara, hi ha treballadors que han d'oferir "un servei més seductor" perquè l'usuari els esculli en funció dels beneficis que li aporten. "Ja no reben diners per cuidar-los, sinó que és la gent qui paga perquè els cuidin", ha afirmat el director de Support.

Ara, els socis europeus han elaborat una guia per tal d'adaptar el sistema en qualsevol dels països europeus. De fet, Josep Maria Solé ha avançat que treballaran de forma activa perquè la Generalitat l'apliqui.

Segons el director, el Govern veu amb bons ulls aquest nou sistema i volen aprofitar la renovació de la cartera de serveis que va anunciar el Departament de Drets Socials per incloure algunes millores en aquest sentit.

Prova pilot a comarques gironines

Una opció de veure el funcionament d'aquest nou model és la prova pilot que planteja Support-Girona a la demarcació. S'escolliran sis persones que actualment viuen en residències i l'objectiu és comprovar com poden viure "en comunitat i de forma autònoma" amb els mateixos recursos econòmics que destina l'administració a pagar les residències.

Ara, estan pendents que la Generalitat doni el finançament per engegar aquesta prova pilot gironina, que seria la primera en tot Catalunya. Per a Josep Maria Solé el nou model implicar "passar a una lògica de drets i no de beneficència" ja que implicarà garantir l'autonomia de les persones i la lliure decisió.