Jutgen tres activistes per tallar els cables de les llums de Nadal al pont de Ferro de Girona

S'enfronten a pagar una multa per danys lleus i a cobrir el cost de la reparació

El jutjat d'instrucció 4 de Girona ha jutjat aquest dimecres tres activistes pel clima per tallar el cablejat de les llums de Nadal al pont de Ferro de la ciutat en una acció reivindicativa el novembre passat. Els tres denunciats s'enfronten a pagar una multa de 90 euros cadascun per un delicte lleu de danys i a cobrir el cost de la reparació, que l'empresa responsable xifra en 242 euros.

Els tres encausats, que han declarat al final del judici, han negat la seva participació en els fets. La defensa demana l'absolució. A les portes dels Jutjats de Girona, hi ha hagut una concentració convocada pel col·lectiu Rebel·lió o Extinció per denunciar "la repressió" contra l'activisme que qüestiona el model energètic.

Durant la concentració, abans d'entrar al judici, el col·lectiu Rebel·lió o Extinció Girona ha llegit un manifest per denunciar el malbaratament energètic de les llums de Nadal en un escenari d'emergència climàtica. Els activistes denuncien que s'hagin d'enfrontar a pagar una multa i a cobrir les despeses dels desperfectes per una acció que posava el focus en un model energètic "injust".

"Un judici que busca, de nou, criminalitzar la dissidència i els moviments socials i posar-los en el punt de mira", critiquen, en comptes de fer reflexionar les administracions sobre la "frivolitat" que suposa la despesa energètica de les campanyes de Nadal.

El judici ha començat amb la declaració per videoconferència del responsable de l'empresa, que ha exposat que van haver d'assumir el "sobrecost" que va suposar reparar el cablejat tallat. Tot i que hi va haver més d'una acció reivindicativa durant el Nadal passat a la ciutat, només acusen els tres activistes de la que va tenir lloc al pont de les Peixateries Velles.

Dos agents dels Mossos d'Esquadra han declarat que estaven patrullant pel carrer Santa Clara quan un veí els va alertar que tres persones acabaven de tallar el cablejat i els va assenyalar. Aleshores, els policies els van identificar. No ha declarat, però, el "ciutadà misteriós", tal com l'ha batejat la defensa, perquè els Mossos no li van agafar les dades.

Per això, l'advocat dels tres activistes, Miquel Toll, sosté que no hi ha cap prova que acrediti que els tres denunciats van ser els autors de l'acció, només que eren a prop del pont quan el testimoni va alertar els Mossos.

Els tres activistes han declarat al final del judici i han negat haver participat en els fets. La fiscalia els acusa d'un delicte lleu de danys com a coautors. El judici ha quedat vist per a sentència.