La subhasta de la casa Nouvilas de Figueres queda deserta

La seva venda havia de servir per pagar part de la inversió de l'escola Carme Guasch

La subhasta de la casa Nouvilas de Figueres (Alt Empordà) amb un preu de sortida d'1,4 MEUR ha quedat deserta. Ningú s'ha presentat en aquest procés públic que va obrir a finals de maig l'Ajuntament de Figueres (que té un 60% de la propietat i l'altre 40% és del Consell Comarcal de l'Alt Empordà).

Les dues administracions van comprar la finca, situada al carrer Nou 76, el 2008 per 3,8 milions d'euros però mai ha tingut cap ús. El fet que aquesta subhasta quedi deserta posa contra les cordes algunes de les inversions previstes pel consistori de cara a aquest 2023. Concretament amb els ingressos d'aquesta venda es preveia pagar part de la inversió per a l'escola Carme Guasch i el pla de xoc d'equipaments esportius a la ciutat.

El 2008 l'Ajuntament de Figueres i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà van comprar la casa Nouvilas de Figueres per 3,8 milions d'euros. L'objectiu era situar-hi els serveis socials i preservar aquest edifici pel seu valor arquitectònic. De fet, l'edifici del segle XIX està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Malgrat tot, la despesa que suposava l'adaptació de l'edifici per a usos d'oficina va fer descartar aquesta operació.

Al llarg dels anys són molts els projectes que s'han associat a la finca del segle XIX, però cap ha acabat fructificant. S'havia parlar de portar-hi el Museu del Circ (que actualment està a Besalú) o el trasllat del Museu de l'Empordà. Finalment, l'anterior govern municipal va decidir posar a la venda aquesta finca a través d'una subhasta pública.

El preu base que tenia l'edifici era d'1,44 milions d'euros, tot i que qualsevol interessat podia presentar una oferta a l'alça. La licitació de l'expedien per a l'alineació per subhasta pública, però, s'ha tancat sense cap oferta, ni a l'alça ni igualant els 1,44 milions d'euros de sortida. El nou alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha recordat a l'ACN que estaven en "desacord en com es va articular la venda de la casa". De fet, Masquef ja va retreure a l'anterior equip de govern que es "comptabilitzessin com a ingressos en el pressupost del 2023" els diners que havien d'aconseguir amb la subhasta.

Inversions de Carme Guasch

Per a Masquef això podia fer "desquadrar els comptes" perquè la venda no era segura. I això és el que ha acabat passant. De fet, els pressupostos municipals contemplen destinar 545.621 euros de la venda de la casa a la inversió prevista per l'escola Carme Guasch de 2,1 milions.

També contempla que 442.000 euros més procedents del procés de venda s'han d'utilitzar pel pla de xoc dels equipaments esportius. Masquef assegura que va ser "temerari" vincular inversions tan importants a la subhasta.

Malgrat tot, el nou alcalde de Figueres assegura que faran un "recàlcul del capítol d'ingressos" i també revisaran el d'inversions per tal que es pugui tirar endavant les dues partides previstes amb els diners de la venda. Jordi Masquef ha garantit que les dues inversions es tiraran endavant.