Madrenas reclama que el port de Palamós sigui reconegut com a punt fronterer Schengen

Junts recorda la primera petició es va realitzar ara fa setze anys

Els candidats de Junts al Congrés i al Senat per la demarcació de Girona han visitat Palamós (Baix Empordà), des d’on han reivindicat de nou la necessitat que el seu port sigui punt Schengen.

“Fa setze anys que exigim a l’Estat compromís i calendari a l’Estat per dotar el port de Palamós de reconeixement com a punt fronterer Schengen”. Un temps durant el qual la Generalitat “ha fet els deures al respecte”. Ports de la Generalitat ha ampliat l’estació marítima (225 metres quadrats més) per dotar-la de la superfície suficient, que ha de permetre la segregació de controls segons la procedència dels passatgers i satisfer les noves necessitats dels cossos policials que hi  operin. En aquest període, també s’han incorporat nous  requisits  de seguretat.

Aquesta mesura, reclamada pels sectors econòmics, turístics, comercials i industrials de comarques gironines i especialment de la Costa Brava, “tindria impacte en l'activitat econòmica, sobretot durant la temporada turística”. “És una nova evidència del bloqueig i l’abandonament de l’Estat a les comarques gironines”, ha afegit Madrenas.

“Al 2005 totes les forces polítiques estaven d’acord a tirar-ho endavant; al 2015 Fernandez Diaz –llavors ministre del Interior- ho donava per fet; la Generalitat mentrestant ha fet els deures. Què més hem d’esperar? ”, ha conclòs.

Madrenas també ha tornat a lamentar que l’Estat no hagi defensat “amb la contundència necessària” la reobertura dels dos passos fronterers de la comarca que limiten amb França, el Coll de Banyuls i el Coll de Manrella, el que constitueix una “vulneració de l’espai Shengen”. 

“Actuen amb una negligència absoluta, perquè ni fan ni deixen fer. Si Catalunya fos un estat negociaríem de tu a tu amb França, perquè nosaltres coneixem el territori i sabem fins a quin punt perjudica aquest bloqueig els veïns de municipis de la zona”, ha remarcat.

“El bloqueig del pas perjudica l’economia de la zona, però sobretot implica un gran problema de seguretat en casos d’emergència, perquè ens trobem a l’estiu i en situació de sequera, i si hi ha un incendi a la zona podria comportar dificultats d’evacuació i per a la mobilitat dels cossos de bombers”.

“L’estat francès és el que ha provocat el problema barrant els passos, però pel que fa a l’Estat espanyol la inoperància és absoluta, no fan res per resoldre la situació”.