Roses estrena les sortides turístiques amb pescadors

És una iniciativa pionera a l'Estat que preveu arribar a 1.500 turistes aquest estiu

Un total de setze embarcacions ja estan a la disposició dels turistes que vulguin viure l'experiència de feinejar a la mar i pescar el seu propi peix acompanyats de professionals a Roses.

Aquest matí s'ha fet la primera sortida i la previsió és poder arribar a 1.500 persones aquest estiu. "Ha estat divertit i ens ha permès conèixer varietats de peixos que ni havíem vist abans", explicava aquest matí Cris Gallardo, que ha contractat una sortida de sis hores per 95 euros. Amb el nom de Pesca Turisme, arrenca aquesta iniciativa pionera a l'Estat que busca donar a conèixer la cultura marinera i al mateix temps oferir una activitat atractiva i diferent en època de crisi.

Pops, barats, rogencs, sèpies i una ratllada és el que en Cris Gallardo i l'Agnès Julià portaven pescats aquest matí amb la barca que ha sortit a la mar cap a quarts de set del matí acompanyats d'en Ferran Oller, com a patró de l'embarcació, i l'Ali com a ajudant. "Hem sortit abans que les barques grans i hem pogut veure el sol tranquil·lament mentre es llevava la primera xarxa", explicava la noia, que s'ha mostrat entusiasmada amb l'experiència.

El seu acompanyant, Cris Gallardo, en destacava sobretot el fet de poder viure la professió però també poder descobrir les varietats de peix que es pesquen a la zona i que són desconegudes. Tots dos són de Figueres i volien saber com era passar un matí amb pescadors professionals. "Ho recomanem i de fet ja tenim amics que s'hi han interessat".

Anaven amb ganes de participar, segons ha explicat el patró de l'embarcació, que s'ha sorprès en veure que fins i tot han acceptat la proposta d'agafar el peix amb les mans. "Quan acabi la sortida, si voleu, us en donarem uns quants", els deia mentre estirava la xarxa amb les mans. Com a pescador, confia que aquesta activitat serveixi per donar més valor a la professió però sobretot perquè el consumidor s'animi a comprar més peix de la zona.

Aquesta ha estat la primera embarcació que ha sortit a la mar aquest matí inclosa en la iniciativa que porta per nom Pesca Turisme, i que ja compta amb la col·laboració d'una altra població costanera de l'Alt Empordà, com és Llançà. Actualment, la iniciativa compta amb setze embarcacions, de les quals 12 són de la Confraria de Pescadors de Roses i les 4 restants de Llançà.

Turisme i pescadors uneixen els esforços

El turisme i la pesca són dues activitats molt importants al municipi de Roses que compateixen un mateix espai. Ara passen a col·laborar estretament en un projecte que va començar a agafar forma per iniciativa dels pescadors, a través de la Confraria de pescadors, i de l'Estació Nàutica de Roses. "Han estat tres anys de feina i ara esperem poder-la compartir amb altres poblacions", assenyala el president de l'Estació Nàutica Roses, Miquel Gotanegra, que explica que ja hi ha altres municipis costaners interessats com és Vilanova i la Geltrú.

Per als pescadors, és una manera de mostrar la seva vida i el seu dia a dia. "El nostre és un món molt desconegut i crec que serà una bombolla d'oxigen per al sector que també podrà donar a conèixer les bones pràctiques", subratlla el president de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad. Ara bé, també són conscients que aquestes sortides no seran la solució a totes les dificultats econòmiques per les que passen però creuen que hi pot ajudar. "Econòmicament no ens salvarà però ens ajudarà a donar a conèixer la nostra feina i probablement que el consumidor valori el peix que tenim aquí i que en la majoria dels casos és pescat, subhastat i menjat el mateix dia i per tant s'ha de diferenciar del peix importat que ve de fora".

L'Ajuntament de Roses també ha volgut donar suport a aquesta iniciativa. "Som pioners", assenyalava el seu alcalde, Carles Pàramo, que ha recordat que s'ha pogut posar en marxa gràcies a l'aprovació per part del Govern l'estiu passat del decret de la Pesca Turisme que regula aquest tipus d'activitats i que encara no s'ha impulsat a cap més comunitat autònoma.

Activitats i preus

A banda de sortides en barca de pescadors durant sis hores per 95 euros, també es pot viure la pesca tot el dia -de 7 a a 18h de la tarda- per 140 euros i inclou també un dinar-ranxo amb els pescadors. Aquestes sortides es poden reservar fins al 30 de setembre. També s'han organitzat excursions amb caiac de pescaturisme, amb un cost de 35 euros, per veure des de l'aigua com treballen els pescadors. Van acompanyats d'un monitor que els explica les característiques del litoral de Cap de Creus a nivell geològic, de flora i fauna.

Els seus impulsors calculen que aquest estiu poden arribar a portar 1.500 turistes en barca tot i que hi ha capacitat per arribar al doble. Són conscients també que les sortides només es poden fer quan les condicions meteorològiques són les adequades.