Les multes per prostitució a peu de carretera es redueixen a la meitat

Els Mossos han posat 1.061 denúncies a les carreteres de la Generalitat

Les multes a les prostitutes que se situen a peu de carretera i als seus clients ha permès reduir aquesta activitat a la meitat. Aquesta setmana ha fet un any de l'entrada en vigor d'aquestes sancions. Durant aquest temps, els Mossos d'Esquadra han imposat 1.061 denúncies a les carreteres de titularitat de la Generalitat, de les quals 1.018 s'han tramitat. Les demarcacions amb més sancions són les de Barcelona (613) i Girona (349), a molta distància de Tarragona (95) i Lleida (4).

A les carreteres de titularitat estatal, com ara la N-II, on els Mossos no poden multar, s'han aixecat acta de 288 actuacions. El 59,5% dels multats són estrangers. Ara fa un any es va començar a aplicar l'Operació Voral, una nova multa administrativa que sanciona l'ocupació del voral de les carreteres per realitzar-hi usos i activitats no compatibles amb la seguretat viària. D'aquesta manera, el Servei Català de Trànsit, mitjançant els Mossos d'Esquadra, van començar a imposar sancions administratives a prostitutes i clients des del juny de l'any passat donant compliment a la modificació de la llei de carreteres de la Generalitat.

El Departament d'Interior conclou que la forta pressió policial per part de la policia ha permès dissuadir l'ocupació del voral. Arreu del territori hi ha hagut una "davallada significativa" de persones que ofereixen serveis sexuals, entre un 40% i un 60% segons el territori. Tot i això, Interior constata que les dones que ocupen aquesta part de la carretera manifesten que no tenen intenció de marxar. S'ha detectat, però, en algunes vies concretes del territori, que s'han desplaçat a més de 50 metres de la línia del voral.

Barcelona i Girona, demarcacions amb més denúncies

En el primer anys de vigència, s'han imposat 1.061 denúncies a les carreteres de titularitat de la Generalitat. D'aquestes, se n'han tramitat 1.018. La demarcació amb més denúncies és la de Barcelona, amb 613, de les quals se n'han tramitat 577. El segon territori són les comarques gironines, amb 349 denúncies, totes tramitades menys 1. A més distància se situa la demarcació de Tarragona, amb 95 sancions, de les quals se n'han tramitat 89. Finalment, a la demarcació de Lleida només s'han imposat 4 denúncies, totes elles tramitades.

Els Mossos d'Esquadra només poden posar multes a les carreteres de la Generalitat. Tot i això, també aixequen actes quan es produeix una conducta d'aquest tipus en vies de titularitat estatal, com és el cas de la N-II. En total, s'han aixecat acta de 288 actuacions en carreteres estatals, que s'han enviat a la delegació del govern espanyol a Catalunya. D'aquestes, 129 han estat a les comarques gironines, 98 a la demarcació de Tarragona, 68 a la de Barcelona i 2 a la de Lleida.

El 59,5% dels multats eren estrangers, el 23,7% tenien permís de residència i el 13,6% tenien nacionalitat espanyola.

"Multar no és la solució"

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha admès que multar tant els clients com les prostitutes que paren als vorals de les carreteres no solucionarà el fenomen de la prostitució. "Fer-ho implicaria portar a terme un debat molt més profund i rigorós", ha dit el conseller, en referència al fet que caldria legislar la prohibició de l'exercici de la prostitució. Espadaler ha subratllat, però, que la pressió policial exercida pels Mossos d'Esquadra ha permès reduir en un 50% la presència de noies a peu de calçada i, sobretot, "atendre les demandes de molts alcaldes". El conseller ja ha avançat que el patrullatge constant i les sancions continuaran perquè s'ha demostrat que hi ha hagut resultats.

El conseller ha recordat que, de fet, allò que ha permès intervenir els Mossos d'Esquadra ha estat un canvi a la Llei de Carreteres, que es va modificar atenent la voluntat dels alcaldes i del Parlament. Més enllà d'aquí, la pilota per atacar de ple la prostitució i prohibir-la del tot es troba ara al teulat d'instàncies superiors (és a dir, de l'Estat).

Les sancions continuaran

Ramon Espadaler ja ha avançat que la pressió policial tant a les prostitutes com als clients continuarà perquè "ha donat un resultat raonable" i, a més, "hi ha un mandat de llei que ho estableix". "Disposen d'operatius que en permetin el seu compliment", ha conclòs el titular d'Interior, en referència a la normativa.

Ramon Espadaler ha fet aquestes declaracions a Portbou (Alt Empordà), on aquest migdia ha inaugurat la nova oficina de denúncies dels Mossos d'Esquadra al municipi. Les dependències es troben als baixos de l'edifici de l'Ajuntament i permetran solucionar un greuge històric en aquest poble, la segona porta d'entrada a Catalunya per França després de la Jonquera.