De caravana a biblioteca

Alumnes, pares i mestres d'una escola de Sant Julià de Ramis converteixen la rulot en un equipament

Creativitat per suplir les mancances. El curs vinent, l'escola Castellum de Sant Julià de Ramis (Gironès) s'havia de quedar sense biblioteca perquè necessiten reconvertir un dels mòduls prefabricats en aula per fer lloc a més alumnes.

Els pares i la direcció del centre van decidir buscar una solució perquè els infants puguin continuar gaudint d'un espai d'activitats i lectura. D'entrada van demanar un nou mòdul al Departament d'Ensenyament. Com que no el van aconseguir, van triar una opció "més imaginativa". A través de les xarxes socials, van demanar una caravana per reconvertir-la en biblioteca. Ara, ja està al pati i han començat a treballar per adaptar-la a les necessitats educatives.

L'escola Castellum, situada a peu de la carretera N-IIa està en mòduls prefabricats i actualment tenen 150 alumnes. Com que l'any que ve augmentarà el nombre d'infants, hauran de sacrificar el barracó on hi ha la biblioteca per guanyar espai per a classes.

"No volíem que els nostres alumnes es quedessin sense biblioteca", ha explicat la directora del centre, Núria Regincós. A partir d'aquí, i juntament amb els pares dels alumnes, van fer una pluja d'idees per intentar trobar una solució. "Creiem que davant les dificultats, la creativitat és la millor solució", ha detallat la directora.

Finalment, mestres, pares i alumnes van decidir intentar aconseguir una caravana per aparcar-la al pati de l'escola i reconvertir-la en una biblioteca: la "bibliovana". Amb aquesta idea al cap, es van organitzar i van començar a difondre a través de xarxes socials i enganxant cartells que buscaven una caravana.

La petició va arribar fins a Ventalló (Alt Empordà). El propietari d'una empresa de venda de caravanes es va posar en contacte amb el centre i els en va oferir de forma totalment gratuïta.


Ara, aquesta caravana ja està aparcada al pati de l'escola i a partir d'aquest divendres han començat a treballar per convertir-la en la biblioteca. Segons ha explicat un dels pares del centre, que també és artista, Lluís Sabadell, han creat comissions per dissenyar com serà la biblioteca i com aprofitar l'espai. "Hem fet proves per veure com aprofitar millor un espai reduït, de 5 per 2 metres", ha detallat Sabadell.

"Som una escola molt participativa, escoltem la veu dels alumnes i la seva opinió és molt important per decidir com serà la biblioteca", ha explicat la directora. Aquest divendres al matí, el centre ha organitzat diferents activitats que giraven entorn a la caravana.

Els alumnes més grans, càmera i micròfon en mà, han anat fent reportatges sobre com estan reconvertint la caravana en la biblioteca. Han entrevistat els pares que ajudaven a treure mobiliari i als mestres que feien visites guiades per torns a la caravana amb els alumnes més petits.

Tallar la carretera o ser creatius

La directora del centre ha explicat que, quan van saber que havien d'eliminar la biblioteca per tenir espai per a més alumnes, es van posar en contacte amb el Departament d'Ensenyament. "Vam demanar que ens instal·lessin un nou mòdul al pati", ha detallat Regincós. Com que Ensenyament va dir que no podia ser, van decidir buscar-se una biblioteca ells mateixos.

"Tenim dues opcions, o tallar la carretera o buscar una solució creativa i creiem més en això", ha explicat Sabadell que relata que a l'escola ja acostumen a fer processos participatius amb tots els alumnes per decidir aspectes importants per al futur del centre.

"No ho hem comunicat a Ensenyament, pensem que és un projecte d'escola per cobrir una necessitat que tenim", ha explicat Regincós que assegura que han estat especialment curosos amb tot el procés i per garantir la seguretat dels infants. "Els pares i nosaltres som els primers que volem que els nens estiguin bé i segurs, no faríem res que pogués suposar un risc", ha conclòs.