Salt caça 2.200 coloms en un any i mig

Hi ha dues gàbies instal·lades en punts estratègics de la ciutat

Algunes aus com els coloms o els estornells s'han convertit en plagues a les àrees urbanes perquè la manca de depredadors ha fet proliferar l'espècie. L'Ajuntament de Salt va detectar que la població de coloms provocava desperfectes en alguns edificis municipals i, paral•lelament, havien rebut queixes de veïns.

A banda de les gàbies situades a la Coma Cros i a l'escola de Belles Arts, inicialment n'hi havia una tercera instal·lada al terrat del Centre d'Atenció Primària (CAP). 'La vam retirar perquè els resultats no van ser els esperats', ha explicat de Arquer. Des de fa un mes, han tornat a col·locar aquesta tercera gàbia però ara està instal·lada al mercat municipal.

'No és agressiu ni cruent'

Aquestes gàbies de captura múltiple tenen capacitat per a una vuitantena de coloms. Un reclam sònic atrau les preses que un cop dins no en poden sortir. Margarita de Arquer ha volgut deixar clar que es tracta d'un sistema de captura que 'no és agressiu ni cruent'. A les gàbies hi ha menjar perquè els coloms s'hi han de passar uns dies fins que una empresa els va a retirar.

Llavors, els porten a una falconeria. 'Tots els coloms estan sans i en perfectes condicions, sinó no els voldrien', ha exposat la tinenta d'alcalde de Salut. Els falcons són depredadors naturals dels coloms i els utilitzen per a ensinistrar-los. Després, aquests falcons ensinistrats serveixen per foragitar coloms i altres ocells de llocs sensibles com els aeroports.

Població controlada

Des de la implantació d'aquest sistema de control de la població de coloms fa un any i mig, l'ajuntament ha notat una davallada en les queixes per presència d'aquestes aus. 'També és una manera de vetllar per la la salut de la població perquè és un animal que pot portar paràsits', ha explicat de Arquer. 'La reducció la població de colom és molt important', ha conclòs la tinenta d'alcalde que considera que el resultat de les gàbies de captura múltiple és 'molt satisfactori'.

De moment, la gàbia que està donant millors resultats és la de l'escola de Belles Arts. Tot i això, de Arquer ha explicat que van analitzant el nombre de captures perquè quan detectin que alguna de les gàbies ja no atrau tants coloms com abans buscarien un nou emplaçament on també hi hagi problemes amb aquestes aus.