Madrenas: ''A l’Estat, la nostra llengua, cultura i drets com a catalanoparlants estan en perill permanent''

La candidata de Junts reclama a Pedro Sánchez que demani l’oficialitat del català al Consell de la UE

Els candidats de Junts al Congrés i al Senat a les eleccions generals per la demarcació de Girona ha visitat la Garrotxa. Des de les Preses, on han fet parada a la Fira del Llibre Local i Conscient, la cap de llista al Congrés, Marta Madrenas, ha subratllat que la protecció i l’impuls de la llengua i la cultura catalana és una prioritat per a Junts. “A l’Estat espanyol, els drets dels catalanoparlants estan en perill permanent, hi hagi el president que hi hagi”, ha explicat.

Madrenas s’ha referit a la sentència del TSJC que s’ha fet pública aquesta setmana i que dictamina un 25% de castellà obligatori a tres escoles, “posant en entredit novament el model d’immersió a l’escola catalana, troncal al nostre país, i que tants bons resultats ha donat”, i a la decisió del PP i Vox de Borriana d’apartar capçaleres en català de la biblioteca pública.

“Aquests dies hem vist dos exemples del maltractament que pateix la nostra llengua en diferents esferes, i que ens condueix a un retrocés evident pel que fa a drets ja adquirits. El govern PSOE-Comuns s’ha posat  com sempre de perfil davant d’aquesta escandalosa censura que ha aplicat la dreta a la biblioteca de Borriana”.

En aquest sentit, Madrenas, ha subratllat que “és imperatiu acabar amb la discriminació del català en els àmbits de l’administració i de la justícia”, recordant que pel que fa a la presència del català a Europa, “com a president de torn del Consell de la UE, Pedro Sánchez té una ocasió immillorable per demanar l’oficialitat del català i demostrar respecte cap a la nostra llengua i cultura, però no creiem que ho faci”.

Pel que fa a la justícia, Madrenas apunta que “després de tants anys ja no hauríem de continuar insistint en què el català sigui requisit per treballar en la justícia a Catalunya, País Valencià i Balears. Avui encara constatem que els catalans no poden escollir la seva llengua en els procediments judicials”.

“Votar Junts el proper diumenge 23 de juliol és dir també que Ja n’hi ha prou dels greuges i menyspreus que pateix la nostra llengua i la nostra cultura. El PSOE i els Comuns es venen com a garantia per aturar Vox, però quan feien  d’acusació particular dels independentistes al Tribunal Suprem els hi reien les gràcies”, ha sentenciat la candidata. “Per defensar el català i parar l’extrema dreta, l’únic vot útil és el de Junts”, ha afegit.