Madrenas denuncia que Girona té un ''problema crònic'' amb la lentitud de la justícia

La candidata aposta per reformular el Codi Penal per fer front als multireincidents

Els candidats de Junts al Congrés i al Senat per la demarcació de Girona, Marta Madrenas, Josep Maria Cervera, Joan Bagué, Albert Piñeira, Montse Mindan i Sònia Martínez Juli han visitat Figueres (Alt Empordà), acompanyats dels regidors a l'Ajuntament Josep Maria Bernils, Albert Alemany i Núria Bartrolich.

Des de la capital de l'Alt Empordà, han posat el focus en la justícia, la situació de col·lapse en els jutjats de les comarques gironines i la necessitat de defensar la figura del jutge de pau, així com reformular el Codi Penal per resoldre de manera decidida la multireincidència.

A banda de recordar “l'atac constant dels alts tribunals espanyols cap a la preservació dels drets civils i polítics dels catalans”, la candidata s’ha referit a la justícia del dia a dia. “La percepció de la justícia i la seguretat van de la mà, i generen un estat d’ànim en els ciutadans. Tenim clar que una justícia lenta no és justícia, i a les comarques gironines existeix un problema crònic en aquest àmbit”, ha indicat Madrenas, que ha remarcat que “cal que acabem d’una vegada per totes amb el col·lapse permanent dels jutjats gironins, com el de Figueres”.

Una saturació que es deu a “la manca d’inversions en recursos i persones, la inestabilitat de les plantilles i la seva mobilitat”. “Els treballadors del cos general de justícia no poden assumir la feina amb l’agilitat que seria desitjable. I això té efectes en les persones que tenen un procediment obert”. Madrenas ha posat com a exemple el jutjat de Girona sobre violència masclista, que està col·lapsat i no pot fixar judicis ràpids fins al novembre de 2024.

La candidata ha recordat que els jutges de pau, que precisament fan de filtre per apartar alguns conflictes de l’administració clàssica de justícia,  perilla a causa de la nova llei d’eficiència organitzativa que vol impulsar l’Estat. “A Catalunya creiem en aquesta figura i des de Junts apostem per impulsar-la, per la seva importància en municipis petits i micropobles, i per la seva eficiència a l’hora de resoldre els conflictes. La justícia de proximitat permet reconduir-ne molts de manera àgil. Aquesta llei estatal és un atac frontal al nostre model. I sense jutges de pau, el col·lapse de la justícia ordinària s’agreujaria encara més.”, ha explicat Madrenas.

Sobre la percepció de seguretat dels ciutadans, ha subratllat que “cal reformular de nou el Codi Penal per resoldre de manera decidida la multireincidència”. 

“La justícia és essencial per sentir-nos segurs i protegits en els nostres drets com a ciutadans. Per això diem que ja n’hi ha prou de negligència i deixadesa, també en aquest àmbit”, ha afegit Madrenas.