Palafrugell amplia de tres a cinc els refugis per a protegir-se de l'onada de calor

També s'han marcat tretze zones d'ombra al llarg del municipi

Davant les freqüents onades de calor, l’Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) ha anunciat que continua apostant per ampliar els refugis climàtics i oferir a la població espais on protegir-se de les altres temperatures. Així doncs, aquest any els refugis climàtics al municipi s’amplien, passant de tres a cinc.

Els dos espais nous són el Museu del Suro de Catalunya (c/ Begur, 15) amb horari de dilluns a dissabte de deu del matí a dues de la tarda i de cinc de la tarda a les vuit del vespre, i els diumenges de deu del matí a dues de la tarda: i la cafeteria de la residència Palafrugell Gent Gran (c/ de Josep Bonay i Vidal Mestre, 15), oberta de dilluns a divendres de les nou del matí a quatre de la tarda i els caps de setmana i festius des de les nou del matí fins a dos quarts de quatre de la tarda.

Aquests dos s’afegeixen als ja existents: la Biblioteca Municipal (c/ de Sant Martí, 18), en horari de dilluns a dissabte de deu del matí a dos quarts de dues de la tarda de dilluns a divendres de dos quarts de cinc de la tarda a les vuit del vespre; el Centre Municipal d’Educació Núria Rivas Mascarós (c/ del Bruguerol,12), amb un horari de nou del matí a una de la tarda; i el local del Consell de la Gent Gran (plaça Onze de Setembre, 11) per les tardes, en concret des de les quatre de la tarda fins les vuit del vespre.

A part d’aquest cinc refugis climàtics, s’han identificat també tretze zones d’ombra a l’aire lliure, distribuïdes per tot el municipi inclòs Llofriu, Llafranc, Tamariu i Calella de Palafrugell. D’aquesta manera, el Consistori intenta proporcionar refugis i zones d’ombra al major número de barris possible. Per contribuir a la seva localització, s’ha creat un mapa on trobar tots aquests espais.

Aquesta iniciativa està destinada als col·lectius vulnerables i té com objectiu evitar cops de calor i problemàtiques entre la població provocades per la intensa calor i els efectes sobre la salut de les altes temperatures.

Zones d’ombra

A banda dels refugis climàtics, el municipi també compta amb tretze espais públics a l’aire lliure amb zones d’ombra, repartits entre Palafrugell, Calella de Palafrugell, Llafranc, Llofriu i Tamariu. Aquests espais ofereixen bancs i zones de descans a l’ombra per evitar l’exposició al sol i a les altes temperatures.

Tots aquests espais disposen d’un bon índex de qualitat de les zones verdes i grau de resiliència al canvi climàtic:

  • Jardins de Can Bech (davant de l'Ajuntament)
  • Plaça Joan Corominas (al costat del CAP)
  • Plaça de Gertrudis Roldós (Molí de Vent)
  • Plaça d'Antonio Miguel Ramírez (al costat del Jutjat de Pau)
  • Zona verda al final de l'av. del Mestre Josep Bonay i Vidal (al nord dels pisos dotacionals)
  • Espai de Teresa Burcet i espai de Salvador Espriu (a l'est dels pisos dotacionals)
  • Plaça de la Punxa (barri de la Punxa)
  • Plaça de Lluís Companys (Llofriu)
  • Parc d'Enric Prat de la Riba + Espai Tom Sharpe (Llafranc)
  • Plaça de la Miranda i els miradors del Camí de Ronda de Calella a Llafranc.
  • Parc del Prat Xirlo (c/ Tenerife i Carrer Llebeig, Calella de Palafrugell)
  • Parc de l'Atlàntic (Calella, Sant Roc)
  • Espai de Teresa de Calcuta (c/ de la Riera, 43, Tamariu)

L’índex de qualitat de les zones verdes i grau de resiliència al canvi climàtic es va establir per l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell, en el marc del treball de camp per a la redacció del Pla del Verd i la Biodiversitat de Palafrugell.

En aquest sentit, es van visitar totes les zones verdes del municipi i es van mesurar diferents variables a cada zona com el percentatge d’espècies autòctones i la presència d’arbres de diàmetre gran, entre d’altres. Les dades recollides d’aquests espais constaten que disposen de les condicions necessàries per ser identificats com a zones d’ombra.

Recomanacions

L’Ajuntament de Palafrugell recomana a la població seguir certes mesures de prevenció per evitar cops de calor. Les principals recomanacions són:

  • Beure aigua encara que no es tingui set
  • Refrescar-se sovint
  • Evitar sortir al migdia quan fa més calor
  • Portar un barret o alguna peça que ens protegeixi del sol
  • A casa, tancar les persianes durant el dia i obrir les finestres a la nit

D’altra banda, també demana als usuaris de les platges (Llafranc, Tamariu i Calella de Palafrugell) que durant els períodes d’onada de calor s’eviti l’exposició al sol durant les hores de més intensitat i on el sol es troba en una posició més perpendicular. Al mateix temps, també és important hidratar-se bé i ingerir líquids, així com ajudar-se amb un para-sol o barrets.