24 mesos de presó per fer tocaments a una familiar de 17 anys en un càmping de Riudarenes

La sentència rebaixa la pena perquè no considera provat que li introduís els dits a les parts íntimes

L'Audiència ha condemnat a 2 anys de presó l'acusat d'agredir sexualment una noia, familiar seva, en un càmping de Riudarenes (Selva). Els fets van tenir lloc el juny del 2018, quan la víctima tenia 17 anys.

El processat s'enfrontava a una condemna de 8 anys per un delicte de violació, però el tribunal acaba rebaixant-li perquè no veu provat que l'home intro-duís els dits a les parts íntimes de la menor. Sí que subratlla, però, que mentre la noia dormia a dins d'una caravana, ell va estirar-se al seu llit i li va fer tocaments. A més, la sentència obliga l'acusat a passar-se 4 anys en llibertat vigilada i li prohibeix apropar-se a menys de 300 metres de la noia. En matèria de responsabilitat civil, ha de pagar 10.000 euros d'indemnització.

Els fets que ara l'Audiència ha sentenciat es remunten a finals de juny del 2018. Víctima i acusat eren familiars polítics, perquè la noia -que aleshores tenia 17 anys- era la neta de la seva madrastra. La nit del 29 de juny, ells dos i altres familiars van fer un sopar al càmping de Riudarenes.

L'acusat va quedar-se a dormir perquè tenia mal al genoll i se li havia fet tard per marxar. Va ajaure's en un sofà a l'avancé de la caravana, i no a l'interior. A dins, hi van dormir la víctima, la seva àvia, la seva germana petita i un cosí. Segons recull la sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Manuel Ignacio Marcello, cap a un quart de set de la matinada el processat va aixecar-se, va posar-se al llit de la noia i li va començar a fer tocaments.

L'Audiència relata que, quan la noia va despertar-se i va intentar apartar-lo, l'agressor la va immobilitzar contra la paret mentre continuava tocant-la i que, fins i tot, va posar-se damunt seu. La víctima, aleshores, va xisclar i com que la seva germana va despertar-se, l'acusat va fugir de dins la caravana.

Durant el judici, el processat va negar que hagués agredit sexualment la víctima. Segons la seva versió, tan sols va entrar a dins la caravana per acomiadar-se'n i li va tocar l'espatlla. La sentència, però, no dona credibilitat al seu relat perquè, literalment, recull que "no té sentit".

L'Audiència recorda que, segons van explicar els familiars, l'acusat ja havia fet tocaments a la víctima anys abans. Aleshores, però, la noia no va denunciar-ho i l'afer es va resoldre internament dins la família. "No s'entén que, tot i haver tingut problemes en el passat, entrés dins la caravana tan aviat amb el simple pretext d'acomiadar-se", recull la sentència.

De 8 anys a 2

Ara bé, tot i que el processat s'enfrontava a una condemna de 8 anys de presó, el tribunal li n'acaba imposant 2. Perquè no considera provat que, més enllà dels tocaments, l'acusat introduís un o més dits dins la vagina de la menor. La sala conclou que el relat de la víctima és creïble, però a diferència dels tocaments -que veu avalats per les declaracions de l'àvia i de la germana- l'Audiència recull que "hi ha dades que impedeixen declarar provat" que el processat penetrés la víctima amb els dits "més enllà de qualsevol dubte raonable".

Entre d'altres, el tribunal recull que, durant l'exploració de la menor, no se li van detectar lesions ni als genitals externs ni als interns. I creu que això, lligat al fet que la menor va quedar-se "en xoc" durant l'agressió sexual, pot haver fet que la víctima es confongués i pensés que el processat li havia introduït els dits.

Pel que fa als tocaments, però, la sala no té dubtes que hi van ser-hi. D'entrada, perquè com va declarar al judici, quan la germana de la víctima va despertar-se, alertada pels crits, va veure l'acusat dins la caravana i va ajudar a fer-lo fora. Però també perquè, segons va explicar l'àvia, la nit anterior el processat ja s'havia mostrat estrany, havia insistit a quedar-se a dormir i, després de l'episodi, la seva neta mai va ser la mateixa.

Per aquests motius, la Secció Tercera imposa a l'acusat 2 anys de presó per un delicte d'agressió sexual, li impedeix apropar-se a menys de 300 metres de la víctima durant 4 anys i l'obliga a passar-se tot aquest temps en llibertat vigilada. En matèria de responsabilitat civil, el condemna a pagar una indemnització de 10.000 euros a la noia. La sentència no és ferma i s'hi pot interposar recurs d'apel·lació davant del TSJC en un termini de deu dies.