Pink Martini inaugura la 61a edició del Porta Ferrada amb l'única actuació a l'Estat

El certamen ha venut més de 35.000 entrades

El Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ha inaugurat aquest divendres la 61a edició amb la banda americana Pink Martini. La petita orquestra de Portland ha arribat al muncipi amb la música llatina, el jazz, el lounge i la música clàssica com a bandera.

Fundada el 1994, Pink Martini acumula 16 treballs publicats, l'últim d'ells el 2018. No han tardat a interpretar el tema que els ha portat a la fama: 'Je ne veux pas travailler'. Amb aquesta cançó el públic ha començat a corejar la tornada i poc a poc la banda ha anat animant al públic, mostrant un domini absolut de l'escenari. El Porta Ferrada ha arrencat aquest divendres amb més de 35.000 entrades venudes.

Thomas Lauderdale, líder de la banda, ha pujat a l'escenari amb una puntualitat més britànica que americana. Tot saludant en català i donant les gràcies al públic per haver vingut al concert d'aquest divendres a la nit, Lauderdale ha presentat a la vocalista de la formació, China Forbes, que sense perdre ni un minut han començat a interpretar el primer dels temes que han repassat al llarg de l'hora i mijta de concert.

El segon dels temes ha estat 'Amado Mío' on Forbes ha pogut demostrar breument el seu domini de l'escenari i ha arrencat a ballar breument mentre hi havia parts instrumentals. Mentrestant Lauderdale pràcticament sense temps d'aixecar el cap feia anar les mans per tocar totes les tecles del piano sense pausa i energèticament.

Un parell de temes més tard han interpretat una de les cançons que més fama els ha portat: 'Je ne veux pas travailler'. Amb ell, el públic s'ha atrevit tímidament a corejar la tornada. La majoria d'ells immersos en l'univers que Forbes, Lauderdale i la resta de músics ha creat en pocs minuts. Al llarg de tot el concert han sonat altres temes mítics, com ara 'Whatever Will Be' o 'Para hacer el amor hay que venir al sur', tot revivint l'esperit de Raffaela Carrá. 'Hey Eugene' tampoc ha fallat en aquesta única actuació que l'orquestra d'Oregon ha fet en tot l'Estat.

I al llarg del concert, Pink Martini ha arrencat els millors aplaudiments del públic, han corejat tornades i han celebrat la festa major que la banda ha muntat al Porta Ferrada. Un concert que ha durat una hora i tres quarts.

Més de 35.000 entrades venudes

El Porta Ferrada arrenca amb "més de 35.000 entrades venudes" segons ha anunciat el director de The Project, Sergi Rosselló, qui ha afegit que "és la millor arrencada del festival" en els 61 anys d'història. El certamen musical d'enguany comptarà amb més de 40 actuacions entre les quals destaca 'Breaking Bach', un espectacle de música clàssica que combina les partitures de Bach interpretades pel pianista Carles Marigó i el violinista Pablo Hernández amb "intel·ligència artificial". Aquest espectacle es podrà veure a l'Església-Monestir el 8 d'agost.

A més, en aquest festival hi haurà altres actuacions úniques com ara el comiat dels escenaris de Les Luthiers aquest diumenge 9 de juliol o el concert que unirà la música de Xavier Rudd amb la de Núria Graham el 14 de juliol. Mallol ha remarcat que el Porta Ferrada és "un festival polièdric, més que eclèctic" perquè mostra "les diverses cares" que té el món musical mostrant tot tipus d'estils de música i artistes consagrats i d'altres d'emergents.

Aposta per la sostenibilitat

El Porta Ferrada d'enguany també fa una aposta decidida per la sostenibilitat i per això ha plantat pollancres a la zona del Guíxols Arena i ha apostat per fer servir gots reutilitzables i reciclables. A més es farà una campanya amb l'entitat Clean the sea per netejar el fons marí. "Som un altaveu per a les 50.000 persones que passaran per aquí", ha assegurat Rosselló. Per això volen apostar per promocionar iniciatives sostenibles i conscienciar a la gent sobre la importància de tenir cura amb el medi ambient.