Debaten a Girona les solucions per revertir la reducció de l'eficiència del sector de la Salut

S'ha celebrat del 5 al 7 de juliol a Girona, on han assistit uns 300 professionals del sector

La Universitat de Girona (UdG) tanca aquest divendres el XLII Congrés d'Economia i Salut, que s'ha celebrat a la Facultat de Lletres entre del 5 al 7 de juliol. Enguany, un dels eixos principals de les ponències ha estat buscar solucions per revertir la reducció de l'eficiència del sector salut a l'Estat, després de l'impacte de la Covid.

L'investigador principal de la Red Española de Costes Hospitalarios (RECH), Francesc Cots, detalla que la davallada s'atribueix a dues causes principals. Per una banda, "l'augment de les despeses", però també a la saturació del sistema per "la baixada de productivitat".

En aquesta edició, hi han participat uns 300 professional del sector, una xifra superior a l'any passat quan es va reprendre el congrés.

L'eficiència del sector s'ha reduït

A més, el congrés ha posat el focus en la problemàtica de la reducció de l'eficiència del sector des del 2020. Segons ha detallat l'investigador principal de la Red Española de Costes Hospitalarios (RECH), Francesc Cots, l'impacte de la Covid ha trencat la tendència de l'última dècada a l'Estat: "Des del 2009 i fins al 2019, els hospitals van tenir millor eficiència i millors resultats cada any. Amb la pandèmica, ho hem perdut pràcticament tot, tornant a l'eficiència de partida del 2009".

Una davallada que, tal com explica Cots, no s'ha recuperat gens durant aquests anys i que fa pensar que tampoc ho farà enguany. "El 2023 la relació de cost i activitat no sembla que estigui tornant", diu Cots, que alerta però que cal esperar a recollir les dades de costos que faciliten cada any els 35 hospitals de l'Estat que integren la REDH.

Sobre aquesta problemàtica, el sector considera que hi ha dues causes principals que cal abordar per revertir la situació: "l'augment de la despesa i la baixada de la productivitat". Per una banda, tal com expliquen des del congrés, "han augmentat els costos derivats de l'impacte de la pandèmia". I, a més, "les llistes d'espera s'han fet més llargues perquè els esforços per frenar la Covid van desatendre altres àrees que ara estan saturades".

En xifres, i segons detall Cots, el sector calcula que "el cost de la Covid pels hospitals estatals entre el 2020 i el 2021 va ser de 458 MEUR". Una xifra que "representa un 13% del pressupost normal del cost hospitalari d'anys anteriors" i ha afectat aquesta eficiència del sector salut.

"Hem de ser capaços de recuperar la situació inicial, però sembla difícil perquè el volum de despeses es manté i es preveu afegir-hi la crisi de proveïments derivada de la guerra d'Ucraïna", afirma l'investigador principal de la RECH que també és el director de Control de Gestió de l'Hospital del Mar.

Més assistents que el 2022

Enguany, al XLII Congrés d'Economia i Salut celebrat a Girona hi ha participat uns 300 professionals del sector. La presidenta de l'Associació d'Economia de la Salut, Anna Garcia, ha detallat que són "més que l'any passat" quan n'hi van assistir 250. I s'ha mostrat satisfeta de l'acollida del congrés, que es va reprendre el 2022 després de dos anys d'aturada per la Covid.