Una coberta de 660m² protegirà la vila romana de Sarrià de Ter

Patrimoni aprova els projectes per fer visitables el castell de Rocabruna, a Camprodón, i el Monestir de Sant Llorenç de Sous, a Albanyà

La comissió de Patrimoni ha aprovat un projecte que preveu instal·lar una coberta de 660m² per protegir les restes de la vila romana de Sarrià de Ter (Gironès). Aquest jaciment, l'origen del qual s'estableix entre el 70 i el 80 a.C., es troba actualment tapat i, amb la instal·lació de la coberta, es podrà deixar al descobert i permetrà que es pugui visitar.

El projecte, d'uns 600.000 euros, es pagarà amb fons europeus i amb una subvenció del Ministeri de Foment, a través de l'1% Cultural. A banda d'això, Patrimoni ha aprovat els projectes que permetran que el castell de Rocabruna, a Camprodón (Ripollès), i el Monestir de Sant Llorenç de Sous, a Albanyà (Alt Empordà), siguin visitables. El jaciment de la vila romana de Sarrià de Ter podrà ser visitable properament gràcies al projecte que preveu instal·lar una gran coberta per protegir les restes. Es tracta d'una estructura metàl·lica recoberta per vidre gris de 660m². Aquest jaciment, situat al Pla de l'Horta, ha estat objecte de diverses campanyes arqueològiques que, per exemple, han deixat al descobert troballes com una cambra circular del segle II d. C. amb calefacció subterrània, que els arqueòlegs van trobar el 2009.

Actualment, el jaciment està cobert per evitar que la pluja el faci malbé però, un cop es pugui instal·lar la coberta, les restes quedaran sempre a la vista. El director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, ha explicat que aquesta coberta és similar a l'estructura que anys enrere es va posar a les termes de Caldes de Malavella (Selva) i ha de permetre que les restes siguin fàcilment visitables.

L'alcalde de Sarrià, Roger Torrent, ha detallat que el projecte de la coberta ascendeix a uns 600.000 euros i que es pagarà a mitges amb diners procedents dels fons Feder de la Unió Europea i l'Estat. En el cas de la subvenció de l'Estat, els 300.000 euros provenen d'un acord que l'ajuntament va signar amb Acesa i el Ministeri de Foment que preveia que, com a compensació pel pas de l'AP-7 pel municipi, es podia incloure un projecte del poble en el programa de l'1% Cultural. Torrent ha explicat que l'únic requisit era que fos un Bé Cultural d'Interès Nacional, com és el cas de la vila romana.

L'alcalde ha explicat que han portat el projecte -redactat per l'arquitecte Lluís Bayona de la Diputació de Girona- a la comissió per anar avançant tràmits a l'espera de rebre els diners. "Ara tenim clar el projecte i només faltarà que arribin els diners", ha manifestat.

Dos monuments més, visitables

Per la comissió de Patrimoni d'aquest mes també han passat dos projectes que, després de rebre el vistiplau de la comissió, faran que dos monuments puguin obrir-se al públic. Es tracta del Castell de Rocabruna, de Camprondon, datat del segle X. Aquest castell ha estat objecte de rehabilitacions -impulsades per la Diputació de Girona- des del 2008 i, amb aquesta darrera fase, es preveu que ja pugui ser visitable. El projecte de consolidació preveu la instal·lació d'uns plafons frontals que marcaran l'itinerari i informaran el visitant, un accés al recinte sobirà i la col·locació de les baranes que marcaran el recorregut.

Un cas similar és el del Monestir de San Llorenç de Sous, a Albanyà. Els primers documents històrics sobre l'església del monestir es remunten al segle IX. El projecte que ha passat per la comissió de Patrimoni preveu senyalitzar el monument i també recuperar tres arcs del claustre. Segons ha explicat Baulida, s'han usat fotografies dels anys 40 per conèixer quina era la forma dels arcs i poder-los reproduir fidelment. Els capitells originals es troben a la seu del Museu d'Arquelogia que hi ha al carrer Pedret de Girona on s'ha decidit que es quedin. Per tant, els capitells que lluiran de nou al claustre del monestir seran reproduccions.