Organitzen unes colònies inclusives a Vilopriu per a adults i joves amb paràlisi cerebral

AIS Ajuda impulsa aquesta iniciativa que combina lleure amb teràpies

Manualitats, piscina, jocs, aire lliure i diversió. Són ingredients que combinen totes les colònies d'estiu. Sovint, però, quan es pensa amb aquestes d'estades, s'associen a grups infantils. Amb l'objectiu de trencar tòpics, l'entitat AIS Ajuda organitza unes colònies inclusives a Vilopriu (Baix Empordà) adreçades a adults i joves amb paràlisi cerebral.

Van començar dilluns i durant dues setmanes acolliran dos grups que sumen una trentena de discapacitats. "Molts d'ells, si no vinguessin aquí, no sortirien en tot l'any de la seva residència o domicili", explica la coordinadora de Voluntariat i Famílies de l'entitat, Núria Sintes. Aquestes colònies inclusives, que combinen lleure amb teràpies, es fan amb l'ajuda d'una vintena de voluntaris.

El primer grup va arribar-hi abans d'ahir i s'estarà aquí fins després del cap de setmana. Són una desena d'homes i dones, de més de 40 anys, la majoria amb un grau de discapacitat superior al 70%. Quan marxin, hi arribarà un segon torn -aquest, de joves- per passar-hi les vacances.

Les colònies inclusives que organitza AIS Ajuda es porten a terme gràcies a l'ajuda de voluntaris. Núria Sintes explica que l'entitat, precisament, "fa de pont" entre els voluntaris i les persones discapacitades que viuen en residències o al seus domicilis. Posa en contacte unes i altres, crea vincles i genera espais de confiança.

Amb les colònies inclusives a Vilopriu, que aquest 2023 es fan aquí per tercer any, l'entitat també vol trencar tòpics. "Fem tota mena d'activitats típiques, com ara pintar samarretes, gimcanes, jocs, piscina o manualitats, combinades amb tallers on es fan teràpies mitjançant la música o els animals", concreta la responsable d'AIS Ajuda.

A més d'oferir unes vacances singulars a les persones discapacitades, Sintes també explica que "moltes d'elles", si no anessin a Vilopriu, "no sortirien en tot l'any de la seva residència o els seus domicilis, bé sigui perquè no tenen prou recursos econòmics o materials per fer-ho". Durant les colònies, els voluntaris s'organitzen per cuinar, fer les diferents activitats i ajudar els discapacitats a vestir-se, menjar o dutxar-se. "Som les seves mans", precisa la coordinadora.

"M'agrada molt perquè em diverteixo"

Les colònies inclusives d'AIS Ajuda també han contribuït a crear coneixences entre els qui hi participen. Sobretot entre els adults, perquè la majoria repeteixen d'un any per a l'altre. "Al segon torn sí que és veritat que molts usuaris vindran per primer cop; però en el cas del grup que va arribar dilluns, s'ha creat vincle", explica Núria Sintes.

Un dels qui avui fa manualitats és Lluís Miquel Acero. Té 61 anys i en fa cinc que cada estiu -abans de Vilopriu, es feien a Hostalric- és un dels qui passa una setmana a les colònies inclusives. "M'agrada molt venir perquè em diverteixo i ho passo bé amb els amics; és un moment en què podem estar tots reunits", explica.

Acero diu que quan arriba l'estiu ja espera anar de colònies amb AIS Ajuda. "És sensacional", admet. I sobre quina és l'activitat que li agrada més, no té preferència. "Totes m'agraden: fer manualitats, jocs de taula...", conclou.