Platja d'Aro programa una nit d'havaneres amb Port Bo, Boira i Neus Mar

Serà el 8 de juliol a la Platja Gran

La Cantada d’Havaneres i Cançons de Taverna de Platja d’Aro (Baix Empordà) celebra el proper dissabte 8 de juliol (22.30 h) a la Platja Gran (Cavall Bernat) la seva 40a edició amb Port Bo, Boira i Neus Mar. L’accés és gratuït i s’ofereix servei de cadires sense numerar per al públic assistent, que també podrà adquirir el mocador commemoratiu de la vetllada i un got de cremat (2 euros). Com a complement, a l’extrem nord del Passeig Marítim, a tocar de la zona de l’actuació, s’hi celebra el 15è Mercat d’Estiu (19-0.30 h) amb diverses parades de productes alimentaris i d’artesania.

Organitza la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró amb el suport institucional de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Amb quatre dècades de celebració, la Cantada de Platja d’Aro es consolida com una de les més antigues, tradicionals i reconegudes de la Costa Brava.

Al llarg de l’estiu es fan sis cantades més, en format de proximitat, a diversos punts del municipi. També forma part del conjunt de propostes musicals d’estiu al municipi, entre les que destaquen la 26a edició del Festival Nits de Jazz a Platja d’Aro amb vuit concerts gratuïts, cada divendres del 7 de juliol al 25 d’agost (23 h) també a Cavall Bernat.

Un cop més es repeteix la fórmula d’actuació dels grups, que pugen a l’escenari dues vegades, cantant quatre peces en cada part, un total de 24 cançons. El punt final és l’actuació conjunta de les tres formacions per interpretar els clàssics populars La Bella Lola i El Meu Avi. Les actuacions seran presentades per Francesc Sánchez Carcassés, comunicador i reconegut expert en el món de l’havanera que també n’és el coordinador musical. La Cantada es torna a retransmetre en directe per Televisió Costa Brava i per diversos canals de la Xarxa de Comunicació Local.

Port Bo

El grup va néixer l’any 1966 a Calella de Palafrugell amb motiu de la presentació del llibre Calella de Palafrugell i les havaneres. El trio inicial, format per Josep Xicoira, Carles Mir i Ernest Morató, sovint acompanyat al piano per Frederic Sirés autor de la popular l’havanera La gavina.

El grup, juntament amb altres amants del gènere, és l’impulsor de la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, havent participat en totes les seves edicions. A més de participar en les cantades més importants de Catalunya, ho han fet també a Mondragón, Donostia, Bilbao, Torrevella, Mallorca, Menorca, Perpinyà, Cotlliure, Luxemburg, Amsterdam, Zuric, Hessel i La Havana.

Ha enregistrat 23 discos amb més de 220 temes diferents. El repertori heretat en gran part dels vells cantaires de Calella, està format per havaneres clàssiques i noves, valsos mariners, balades, boleros, sardanes, cançó catalana, etc.

L’any 2022, Lluís Bofill (segona veu i guitarra) i Xavi Jonama (veu baixa) prenen el relleu a l’Irineu “Mineu” Ferrer i Carles Casanovas (que continua a la direcció musical) i que juntament amb Pep Nadal segueixen la proposta del grup de continuar amb aquest cant popular que ha esdevingut tradicional, portant als escenaris aquelles tonades que inicialment es cantaven a la taverna ara acompanyades de noves cançons que enllacen amb la manera de fer dels nostres avantpassat

Boira

Creat el 1998 i apadrinat per José Luis Ortega Monasterio, el Grup Boira és especialment conegut a les terres lleidatanes, ja que ha recorregut totes les seves comarques, ja sigui participant a les Festes Majors o en altres esdeveniments musicals. Cada any actua, alternativament, a les Festes de Maig de Lleida i a les Festes de la Tardor. També col·labora en totes les edicions de la Setmana Cultural de l'Aplec del Cargol i en algunes gales benèfiques.

La renovació constant del seu repertori és una de les característiques del grup, que opta preferentment per a les composicions mes actuals, sense oblidar les havaneres més tradicionals i conegudes. En el decurs d'aquests anys, obres treballades, algunes de creació pròpia, s'atansen al centenar.

Però les activitats del grup no és limitin nomes a les terres lleidatanes. Boira ha portat les seves actuacions a la resta de Catalunya, Galícia, País Basc, Madrid, Comunitat Valenciana, Mallorca, Menorca, Andorra, Catalunya Nord, França i Luxemburg. Especialment significatiu va ser el viatge que el novembre de 2005 els va portar a fer una gira de 10 dies per Cuba, amb Actuacions a La Havana, Santiago de Cuba, Camagüey, Cojimar, etc.
 
Una mostra de la seva qualitat musical és el fet d'haver estat convidats en tres ocasions a la Cantada d'havaneres de Calella i els Festivals de Cançó Marinera de Getxo (País Basc) i Dènia (Alacant). Els anys 2009 i 2011 han participat a l'Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics celebrats a Luxemburg i Grenoble respectivament.

Neus Mar

L'havanera i el cant de taverna han anat evolucionant i en aquest procés ha esdevingut la proposta que ens ofereix la cantant Neus Mar, una de les poques veus femenines solistes d’aquest gènere. Ofereix una manera d'interpretar, de connectar amb el públic, d'entendre i de sentir l'havanera que fuig dels estereotips tradicionals. Proposa un repertori amb temes propis, cançó mediterrània i gèneres habituals del cant de taverna.

Cantant i compositora palafrugellenca, s'inicia en el món de l'havanera l'any 2008 i ho fa de la mà de Càstor Pérez amb el qual crea l'espectacle L'Essència de l'havanera. Junts funden el grup Cubacant juntament amb Xiqui Ramon i el percussionista Enric Canada. Arran de la mort de Càstor Pérez, Cubacant es dissol i Neus Mar comença la seva carrera com a cantant femenina solista d'havaneres. Durant un temps l'acompanya el Mestre Josep Bastons fins que l'any 2013 crea la seva pròpia banda de músics; Emilio Sánchez a la guitarra, Sónia Zurriaga a l'acordió, Pep Rius al contrabaix i Enric Canada a la percussió.

Ha enregistrat tres treballs discogràfics emmarcats en el gènere de l'havanera, tot i que Neus Mar també ha presentat diversos concerts fora d'aquest gènere, com Memòries d'un país i Cromatismes. L’any 2019 estrena el concert Íntimament Llach juntament amb la ballarina Montse Canals, espectacle que rep el suport del Departament de Cultura i que actualment es segueix representant.. L’any 2021 enregistra Heroïnes, un nou treball discogràfic amb el pianista Nito Figueras, un homenatge a dones cantants. També acompanyats per Ferran Guillamet a la bateria i Pere Martínez al contrabaix.

Actualment és la veu solista de l'espectacle Trencadís, produït per la Cobla la Flama de Farners. És la directora i creadora, juntament amb Montse Canals, de l'espectacle Dones de Sal, coproduït amb el Museu de la Pesca de Palamós. Actualment s'està representant en diferents espais del nostre país, destacant la seva estrena al Palau de la Música Catalana.