Paneque titlla el cartipàs de Girona de ''poti-poti'' pensat per repartir ''quotes de poder''

El PSC assegura que el cost del govern s'apuja en 215.000 euros

La portaveu del PSC de Girona, Sílvia Paneque, ha definit el nou cartipàs de l'Ajuntament com "un poti-poti" pensat per repartir "quotes de poder" entre Guanyem, JxCat i ERC.

Els socialistes critiquen que es "dilueixin" àrees que en campanya havien estat a l'ordre del dia -com seguretat, neteja o habitatge- i també carreguen contra el cost que tindrà el nou govern.

Segons els seus càlculs, aquest serà el cartipàs "més car de la història", perquè en global pujarà a 1,5 MEUR, la despesa de l'equip de govern s'apujarà en 215.000 euros i passarà de tenir cinc a set càrrecs de confiança. El PSC també critica que el tripartit hagi augmentat les atribucions de la Junta de Govern Local amb "l'únic objectiu de buidar de contingut el ple".

Sílvia Paneque assegura que el nou govern ha fet una "barrija-barreja" d'aquelles àrees que durant la campanya del 28-M es veien clau, i que ara "queden diluïdes" o bé es reparteixen en més d'una regidoria. "Hi veiem un cert desordre, perquè haurien de tenir un sol responsable", explica la portaveu socialista.

Com a exemples, critica que seguretat pengi de l'Àrea de Servei a les Persones i Convivència, que neteja i residus se subdivideixin quan "hi ha un sol contracte que ho engloba tot" o que passi el mateix amb Habitatge i amb la universitat. A més, Paneque també creu que Guanyem i ERC han fet "renúncies absolutament incomprensibles que desdibuixen les polítiques d'esquerres", perquè tant Turisme com Serveis Socials "han anat a parar en mans" de JxCat.

Més enllà de l'organigrama, els socialistes també critiquen el cost que el nou govern suposarà per a la ciutat. En global, segons els seus càlculs, aquest serà "el cartipàs més car de la història", perquè en global pujarà a 1,5 MEUR (tenint en compte tant les despeses de govern com d'oposició). Són uns 170.000 euros més en comparació amb l'anterior, quan JxCat i ERC ja havien segellat el pacte i sumaven tretze regidors.

Per als socialistes, però, al darrere d'aquesta xifra s'hi amaguen dues realitats. Perquè mentre allò que es destina a l'oposició es redueix en 58.000 euros, per contra, la despesa del tripartit pujarà 215.000 euros en comparació amb el govern Madrenas (incloent-hi regidors, assessors i càrrecs de confiança). I anualment, en espera del què concreti l'informe d'intervenció, el PSC calcula que el cost de l'equip de govern serà de 515.000 euros anuals.

De cinc a set càrrecs de confiança

Paneque critica que el tripartit hagi augmentat els càrrecs de confiança del govern (que passen de cinc a set). "No entenem com Guanyem, que abans s'hi havia mostrat tan crític, ara avali aquest increment", es pregunta la portaveu del PSC.

A més, els socialistes també subratllen que les dedicacions -tant parcials com exclusives- passaran de les sis que tenia l'anterior govern a onze. "És gairebé el doble", subratlla Paneque. D'aquestes, a les set que seran exclusives i que ja es van donar a conèixer, se n'hi afegeixen tres més al 75% (Amy Sabaly i Gemma Martínez de Guanyem, i Lluís Martí de JxCat) i una al 50% (Sergi Cot, de Guanyem).

"Tampoc sabem si això serà o no provisional, perquè a finals d'any, quan hi hagi nou pressupost, pot ser que se n'incorporin d'altres i la despesa es dispari encara més", diu la regidora socialista Bea Esporrin. "Nosaltres sempre hem pensat que els càrrecs polítics han de cobrar per la feina que fan; però sí que aquí hi veiem una incoherència clara, perquè en tan sols unes hores Guanyem ha passat de dir que hi ha polítics que cobren massa a incorporar set càrrecs de confiança al seu govern", ha subratllat Paneque.

"Buidar de contingut el ple"

El PSC de Girona critica "la manca de transparència" de Guanyem i l'alcalde, Lluc Salellas, a l'hora de parlar i donar-los a conèixer el nou cartipàs. I subratllen que, precisament, el tripartit ha augmentat les atribucions de la Junta de Govern Local amb "l'únic objectiu de buidar de contingut el ple" i no permetre que hi hagi debat al voltant de determinats temes.

Entre d'altres, concreten els socialistes, amb el nou cartipàs, els contractes d'obres i subministraments fins a 6 MEUR es podran aprovar per junta –"és a dir, quasi tots", precisen- així com també les adquisicions de béns immobles fins a 3 MEUR (per exemple, les compres de pisos socials). Sílvia Paneque també critica que la Junta de Govern Local tindrà més facultats a l'hora d'aprovar modificacions de contractes o bé adhesions a acords marc (com per exemple el de la llum, del qual precisament la setmana passada se'n va aprovar la pròrroga en un ple extraordinari).

Paneque diu que "el nivell de contracció de Guanyem" els ha sorprès, sobretot tenint en compte que durant el mandat passat, quan JxCat encara governava sol en minoria, l'oposició va forçar Madrenas a tornar al ple competències que havia portat a la Junta de Govern Local. "L'únic motiu que hi veiem ara, amb aquest nou canvi, és evitar que tot això no es debati al ple; i més encara, tenint en compte que l'equip de govern té una majoria àmplia per poder-ho aprovar allà", subratlla Paneque (tenint en compte els disset regidors que sumen Guanyem, JxCat i ERC).

La portaveu socialista ja ha avançat que, al ple de dijous, el seu grup votarà en contra del nou cartipàs a l'Ajuntament. "La manca de transparència ens ha sorprès moltíssim, i més encara quan al ple d'investidura Salellas va dir que se'ns tindria en compte", ha lamentat Paneque.