Arriba l'hora de la veritat per als futurs universitaris gironins

Nervis entre els més de 2.600 estudiants que comencen aquest dimarts els exàmens de selectivitat

Aquest dimarts han arrencat les proves de selectivitat a Girona, Figueres i Olot. Aquest juny, s'examinaran de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) un total de 2.641 alumnes, una xifra lleugerament inferior a la del juny del 2012, quan es van presentar a les proves 2.737 estudiants. La gran majoria d'alumnes faran els exàmens a Girona i només una petita part s'examinaran a Figueres (395) o Olot (219).

Una de les facultats que acull els futurs universitaris és la de Dret, al campus de Montilivi de la Universitat de Girona. Aquest matí, abans de dos quarts de nou, tots els alumnes ja eren a les portes de l'aula assignada, DNI en mà, esperant a ser cridats. "Fins ara no estava nerviós però és arribar aquí i posar-t'hi", reconeix un dels alumnes, l'Arnau, segons abans que diguin el seu nom. "Estic molt malament, estic molt nerviosa", afirma sense embuts una alumna de l'IES la Bisbal, l'Anna, que explica que des que va acabar les classes ha estat estudiants a estones i que ha intensificat el ritme aquests darrers dies. "Sabré si arribo ben preparada un cop vegi l'examen", ha manifestat.

Una altra alumna, la Shaima, de l'IES Salvador Espriu de Salt, espera amb una carpeta sota el braç que diguin el seu nom. "Porto dues setmanes estudiant per preparar-me les proves", explica. Aquest dimarts, la selectivitat arrenca amb l'examen de Llengua castellana i literatura al qual s'han de sotmetre tots els alumnes. Tot seguit, vindrà el torn de la prova de català. Per a aquest primer dia de selectivitat també estan previstes les proves de Disseny, Matemàtiques aplicades a les ciències socials o Ciències de la Terar i el Medi Ambient (segons cada especialitat); i a la tarda, a partir de les 15.30 hores, serà el torn de Literatura catalana o Dibuix Tècnic.

Inici d'exàmens sense incidències

El coordinador de les PAU a Girona, Pepus Daunis, ha explicat que les proves han començat sense incidències remarcables a Girona, llevat d'algun alumne que ha arribat tard o un alumne que, per estar ingressat a l'hospital, no podrà fer els exàmens. En aquest darrer cas, Daunis ha detallat que hi ha un tribunal d'incidències que la setmana que ve examinarà alumnes que, per exemple per malaltia, no es presenten a les proves i així s'estalvien d'anar a setembre.

Daunis ha explicat que és habitual que el primer dia hi hagi molts nervis entre els estudiants però confia que a mesura que vagin superant exàmens la tensió disminuirà. Segons recorda, a Girona el nivell d'aprovats es mou en els darrers anys a l'entorn del 95% i espera que aquest any es mantingui. "Pot semblar un tant per cent molt alt però hem de pensar que són alumnes que han superat un Batxillerat i, per tant, no ens ha d'escandalitzar que la majoria aprovin", ha manifestat.

El coordinador de les PAU ha explicat que als matins es faran els exàmens de les matèries comunes i que ja durant les tardes i, especialment, el tercer dia de proves s'avaluaran les matèries específiques de cada modalitat. També ha explicat que, durant les proves, els alumnes han de mantenir els mòbils apagats i tots els objectes personals allunyats per evitar així que puguin caure en la temptació de copiar.

Els alumnes podran consultar els resultats a Internet a partir del 28 de juny i els terminis de revisions i reclamacions seran del 2 al 4 de juliol.