Creen a Girona una càtedra d'empresa interuniversitària

S'ha impulsat des de Comexi Group, la UdG i la UPC i inclourà programes de postgrau, beques i premis

L'empresa Comexi Group de Riudellots de la Selva (Selva), juntament amb la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC) han signat aquest matí un conveni per a la creació de la càtedra Manel Xifra Boada en recerca i innovació tecnològica de la producció d'envasos flexibles.

És la primera que hi ha a Catalunya en aquest àmbit amb l'objectiu de programar activitats orientades a la formació, recerca i transferència de coneixement. Entre les activitats de formació s'inclouen programes de postgrau, beques predoctorals i postdoctorals, premis i assignatures de lliure elecció, entre d'altres. La signatura ha anat a càrrec de la rectora de la UdG, Anna Maria Geli; el rector de la UPC, Antoni Giró, i el president de Comexi Group, Manel Xifra, i suposa la posada en marxa d'aquest nou espai interuniversitari de transferència i valorització de coneixement i innovació en l'àmbit dels envasos flexibles.

La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha destacat que aquest conveni és un exemple tangible de col·laboració entre universitats i empresa que revertirà en l'entorn el coneixement generat en els centres de recerca universitaris, i ha valorat la solidesa del grup de recerca de Visió per Computador i Robòtica. Així mateix, ha explicat que el fet que aquesta nova càtedra porti el nom de Manel Xifra Boada, fundador de Comexi Group, "representa molt per a la UdG i per a les comarques gironines".

Per al rector de la UPC, Antoni Giró, la nova càtedra d'empresa impulsa una aliança entre universitats i empresa que reforça vincles necessaris i que és una aposta per la valorització del coneixement. En aquest sentit, ha destacat que la càtedra obeeix també a una línia estratègica clau per a la UPC com és ajudar a les empreses a trobar solucions, un camí en el qual el Centre de Disseny d'Equips Industrials (CDEI) pot fer grans aportacions per la seva experiència.

Per la seva banda, el president de Comexi Group, Manel Xifra, ha destacat que en les darreres dècades "s'ha invertit molt en innovació, recerca i formació en el nostre país, i una part molt important d'aquest esforç s'ha fet en l'àmbit universitari, on s'han format grups de recerca d'alt nivell". I ha afegit que amb la suma de les empres privades s'ha aconseguit una "estructura de xarxa forta i potent entre el món empresarial i l'àmbit educatiu i de recerca".

La Càtedra Manel Xifra Boada vol ser el punt de trobada entre Comexi Group i el seu entorn acadèmic i d'investigador més proper, la Universitat de Girona i la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech, i s'ha de convertir, segons els seus impulsors, en un "nòdul bàsic de la xarxa que ha de permetre al sector de l"envàs flexible català assegurar una posició de lideratge tecnològic a nivell internacional".

La càtedra obre un àmbit d'actuació transversal entre les unitats de la Universitat de Girona i de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech que incideixen sobre aquells aspectes relacionats amb la indústria de la conversió. Per la seva banda, Comexi Group es presenta com a punt de trobada d'aquest entorn acadèmic i investigador i espera convertir-se en el nòdul bàsic de la xarxa que ha de liderar la investigació i la innovació tecnològica a nivell internacional. Amb l"objectiu d'optimitzar aquesta col·laboració, s'ha cercat la "complementarietat" entre les dues universitats. Així, aquestes dues àrees estaran dirigides respectivament pel director del Centre de Disseny d'Equips Industrials de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech, Carles Riba, i per Jordi Freixenet del grup de Visió per Computador i Robòtica de la Universitat de Girona. Per part de Comexi Group serà Miquel Marcó qui liderarà aquesta iniciativa.