El tancament del millor restaurant del món arriba al cinema

'Menú Degustació' té similituds amb el final de El Bulli de Ferran Adrià

Un dels millors restaurants del món de la Costa Brava amb tres estrelles Michelin està apunt de tancar. La seva xef, tot i estar a dalt de tot en el món de la cuina, ha anunciat el tancament del restaurant i un sopar de comiat. Tot i les similituds amb el final d'El Bulli de Ferran Adrià, el director de cinema Roger Gual ha assegurat que es van basar en diferents cuiners i restaurants del país per la pel·lícula 'Menú Degustació', que ha comptat amb el restaurant El Celler de Can Roca com assessors principals.

Els plats que hi apareixen han estat elaborats pels germans Roca. "'Menú Degustació' es una peli que ha de despertar emocions i ha de remoure't per dins", ha dit Gual aquest matí. 'Menú Degustació' és "una pel·lícula que ha de despertar emocions i ha de remoure per dins a l'espectador i fer-li preguntar coses, si viu la vida que vol viure i saber que pot gaudir de la vida i de les seves petites coses sent creatiu".

Així ho ha explicat Gual, qui ha afegit que el film també tracta sobre l'amor i la manca d'amor. "És molt coral amb molts personatges que arriben la darrera nit d'un restaurant de tres estrelles de la Guia Michelin que tanca i no saben què fer amb les seves vides i el menú degustació els serveix per preguntar-se coses".

Dos dels protagonistes són la parella Marc i Rachel, que van aconseguir taula a aquest restaurant ubicat a la Costa Brava fa exactament un any. S'apropa la data del sopar i les coses han canviat. Ja no són parella, però igualment decideixen trobar-se allí. Assisteixen al darrer sopar d'aquest important i innovador restaurant. Un sopar marcat per les relacions i els encontres i desencontres dels seus comensals.


 
El Celler de Can Roca

El film va comptar amb l'assessorament dels germans Roca i d'El Celler de Can Roca en el procés de creació la pel·lícula. Prèviament tenien una espècie de menú de quinze plats preparats i van ser, ha explicat Gual, els germans Roca els que van van fer la plasmació d'aquests plats en plats reals. Fins i tot al film apareix Joan Roca fent un 'cameo' i Josep Roca fent de 'sommelier'. Gual ha explicat que van fer molta investigació per fer de la cuina una protagonista de 'Menú Degustació'. 
"Hi ha molt material de tot el tema de cuina en aquest país des de Ferran Adrià, documentals, llibres o Carme Ruscalleda. Vam agafar una mica de tots i volia que la cuina fos real i que quan entrés un xef digués que això és de veritat", ha recalcat el director de la pel·lícula. Tot i les clares similituds amb Ferran Adrià i El Bulli, Gual ha assegurat que s'han basat en diferents cuiners: "És una xef amb una crisi creativa i decideix que vol tancar el restaurant, però no està inspirat en res concret".

Vicenta N'dongo interpreta Mar Vidal, la reconeguda xef que decideix tancar el seu restaurant perquè "necessita fer un canvi. Ser una primera xef és tancar una porta, però la història comença en la darrera nit d'aquest restaurat". "Vaig entendre el personatge", ha admès.

Jan Cornet interpreta un pediatra de l'Hospital de Sant Pau. Com ha explicat el mateix actor, el personatge és molt tradicional i català, té ganes de tenir fills i està amb tràmits de divorci amb la Raquel. El peditara es troba amb la Raquel en aquest restaurant després d'haver fet la reserva un any abans. "És un rodatge molt coral i cultural", ha assegurat Cornet. "És una pel·lícula que parla de cuina i és un personatge més. Els personatges entren amb una forma de mirar la vida, amb unes pors, amb uns problemes i unes circumstàncies diferents; i el menú, el menjar i la nit fa que al final mirin la vida d'una altra forma".

La pel·lícula compta amb un repartiment format per Jan Cornet, Claudia Bassols, Vicenta N'dongo, Andrew Tarbet, Stephen Rea, Fionnula Flanagan, Togo Igawa, Marta Torné, Akihiko Serikawa, Timothy Gibbs i Andrés Herrera. De fet, Gual ha recalcat que volia actors de diferents nacionalitats i que parlessin diferents idiomes. "Volíem reflectir la realitat d'aquests restaurants on hi ha gent de tot el món", ha apuntat el director. Per això, ha indicat, volia que hi hagués molts idiomes. La pel·lícula està produïda per Zentropa Spain, Televisió de Catalunya i Subotica Limited.

'Menú Degustació' es va rodar a l'Escala, centrat en l'Hostal Empúries i la platja on es troba; també a Barcelona, en un restaurant d'Igualada i a Dublin.