Boadella serà el primer afectat pel #FocEmpordà que rebrà ajudes de l'Estat

El consistori va rebre dimarts passat la notificació del Ministeri d'Interior

El consistori de Boadella i Les Escaules és el primer de tots els municipis afectats pel foc de l'Empordà que ha rebut la notificació del Ministeri d'Interior en la qual els informa que ha aprovat part de les ajudes que van sol·licitar. En concret, l'Estat els ha atorgat 11.998 euros dels 41.000 que van demanar.

Aquests diners es destinaran a aquells veïns que van ajudar a apagar el foc amb aigua, fent tallafocs amb els seus tractors o ajudant a restablir la normalitat després de l'incendi. "De moment només hem rebut la notificació, no sabem quan cobrarem", ha puntualitzat l'alcalde de la vila, Frederic Minobis. Ara, l'Estat ha d'aprovar la resta d'ajudes sol·licitades, uns 29.000 euros.

"Un any després del gran incendi de l'Empordà hem rebut la primera notificació del Ministeri d'Interior", ha comentat l'alcalde. En concret, el document va arribar el dimarts passat i la partida aprovada, que ronda els 12.000 euros, es destinarà a cobrir les despeses d'aquelles persones que van ajudar a controlar les flames. "Els diners els donarem als veïns que van córrer a agafar aigua, carregar-la fins al bosc, ajudar els Bombers o treballar els seus camps en plena nit per fer tallafocs naturals", ha explicat Minobis.

Tot i això, el batlle ressalta que no han rebut cap resposta pel que fa a la resta de les ajudes que van demanar. "Vam sol·licitar 13.600 euros per cobrir desperfectes, material cremat, danys a propietats i 15.400 per altres conceptes", ha afegit. Minobis, però, no perd l'esperança. "Fins ara encara no hem rebut cap ajuda de les administracions però jo espero que properament arribaran", ha ressaltat. "Des de l'ajuntament vam tramitar ajudes de particulars i danys que van patir els propietaris forestals, una dels aspectes que seran més difícils de valorar", ha puntualitzat. Per aquest motiu, des del consistori han demanat assessorament al Consorci Forestal de Catalunya que va realitzar la seva assemblea general aquest passat dissabte estrenant la nova seu de l'ajuntament.

Uns mesos després del gran foc, els municipis afectats van fer una primera valoració de les pèrdues i, a través del Consell Comarcal van reclamar ajudes per valor de més de 600.000 euros.

Aquesta notificació del Ministeri d'Interior arriba dies després que la Generalitat xifrés en 143,6 milions d'euros (MEUR) els danys mediambientals provocats pel gran incendi de l'Alt Empordà. Aquesta xifra comprèn la producció forestal perduda i els camps de pastures que el foc va arrasar. Està previst que entre aquest any i el vinent, el Departament d'Agricultura i el Ministeri inverteixin 3,6 MEUR en diverses actuacions de prevenció com retirar troncs cremats, millorar 140 quilòmetres de camins rurals o replantar deu milions d'arbres.