Els treballadors del Santa Caterina i salut mental ajornen ''temporalment'' la vaga

Prenen la decisió pel canvi de gerència que hi haurà a l'IAS

Els tres comitès d'empresa de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) han ajornat "temporalment" la vaga que va començar el 22 de maig amb aturades parcials de treballadors de l'hospital Santa Caterina, la xarxa de salut mental i del sociosanitari.

En un comunicat, exposen que han pres la decisió pel canvi de gerència "immediat" que hi haurà l'1 de juliol, quan Àngels Morales substituirà Joaquim Casanovas al capdavant de l'IAS. "Creiem necessari reunir-nos amb la nova gerència per saber quina serà la seva posició davant el conflicte. Volem pensar que tindrà unes altres actituds i una forma d'actuar més conciliadora", remarquen al comunicat. Els comitès adrecen un missatge al doctor Casanovas: "No estem contents amb el seu pas per l'IAS".

Els sindicats UGT, CCOO, Satse, Metges de Catalunya i CATAC van convocar la vaga que va començar el 22 de maig i s'ha allargat fins aquest setmana. Al llarg d'aquest temps, han fet una crida als treballadors de l'hospital Santa Caterina, la xarxa de salut mental i el sociosanitari a sumar-se a les aturades parcials diàries entre les nou i les onze del matí i les quatre i les sis de la tarda.

Els comitès denunciaven que els treballadors de la sanitat pública arrosseguen una "situació precària" que encara s'agreuja més en el cas dels que treballen a l'IAS on alertaven de l'existència d'una "doble escala salarial" i la supressió d'un antic complement d'antiguitat arran de la implantació del nou conveni.

Dos mesos després, els tres comitès d'empresa han acordat ajornar "temporalment" la vaga. El motiu és el relleu "imminent" a la gerència. L'actual gerent, Joaquim Casanovas, es jubila i el substituirà Àngels Morales.

Els comitès d'empresa exposen que volen reunir-se amb la nova gerent i esperen que "enlloc d'encendre focs com han fet fins ara, aquest canvi serveixi per apagar-los": "Al senyor Casanovas traslladar-li que no estem contents amb el seu pas per l'IAS perquè considerem que ha tingut una actitud de confrontació i bel·ligerància envers els treballadors".

Segons els sindicats, el fins ara gerent ha estat "l'encarregat d'absorbir i compensar els professionals més antics de l'IAS, així com iniciar una modificació substancial de les condicions de treball per possibles pèrdues futures". "No entenem el motiu d'aquesta actitud i falta de voluntat negociadora, especialment tenint en compte que coneix perfectament quina és la situació laboral dels treballadors de l'IAS", afegeixen.

Així, esperen que Àngels Morales enceti el càrrec "amb bona predisposició i amb voluntat de buscar solucions als conflictes actuals".

Finalment, els comitès subratllen que no renuncien a les seves demandes i adverteixen que reprendran les mobilitzacions si no perceben una "predisposició real" per part de l'empresa d'engegar una negociació per arribar a algun acord "satisfactori".