28 detinguts en un operatiu internacional contra la màfia armènia amb registres a Lloret

El líder de la trama havia estès els tentacles de l'organització arreu d'Europa

La Policia Nacional i la policia francesa han desarticulat una organització criminal armènia que havia comès nombrosos delictes. Els seus integrants cometien robatoris i feien contraban de tabac arreu d'Europa. Fins i tot, en controlaven la venda a les presons d'Armènia.

L'operatiu policial per escapçar el grup s'ha saldat amb 28 detinguts, entre els quals hi ha el cap de la trama i la seva mà dreta, que ja han ingressat a presó. Al capitost, a qui ja s'havia arrestat el 2018, se'l coneixia amb el rang de 'Lladre en Llei' (o Vor Zakone). Arreu de l'Estat s'han fet onze registres, part dels quals a Catalunya. En concret, a Barcelona i a Lloret de Mar (Selva). S'han comissat armes, 60.000 euros en efectiu, rellotges de luxe i joies.

L'operatiu policial contra la màfia armènia culmina una investigació que va arrencar a finals del 2020. Aleshores, la policia va detectar l'existència d'un grup criminal liderat per un 'Lladre en Llei' (rang que es dona als capitostos de les organitzacions delinqüencials de l'antiga Unió Soviètica). A aquest sospitós, de fet, ja se l'havia investigat -i també detingut- en una altra operació que es va dur a terme el 2018.

En aquell cas, el grup criminal volia matar un armeni que liderava una altra banda rival, i que va fugir de l'Estat. Després que la policia arrestés el 'Lladre en Llei', aquest delinqüent va passar-se un temps empresonat. Però quan va sortir de la presó, va dedicar-se a reconstruir i a expandir el grup criminal.

Els investigadors de les policies espanyola i francesa van comprovar que el grup que liderava continuava dedicant-se a cometre robatoris, vendre el botí i a fer contraban de tabac arreu d'Europa. De fet, la banda mafiosa liderava la venda de tabac a les presons d'Armènia, on l'organització tenia nombrosos contactes. Tots els diners que obtenien d'aquests il·lícits els blanquejaven a l'estat espanyol o bé a França.

Per evitar que la policia els pogués atrapar, el grup criminal es blindava i protegia el seu 'Lladre en Llei'. El líder de l'organització mafiosa no tenia cap casa ni cotxe al seu nom, i els vehicles que feia servir la banda se sotmetien a contínues revisions als tallers que controlava l'organització (per detectar si algú hi havia instal·lat algun dispositiu de seguiment). A més, la banda armènia també emmagatzemava armes per si les necessitaven en cas de tenir topades amb altres grups rivals o bé calia dur a terme alguna revenja.

35 escorcolls i 28 detinguts

Després d'un any i mig d'investigació, les dues policies van dur a terme un operatiu internacional conjunt que ha permès desarticular el grup mafiós. En total, s'han fet 35 entrades i escorcolls. D'aquestes, onze es van fer a l'Estat (a Barcelona, Lloret de Mar, Alcàsser i València). En aquests llocs, la policia va registrar diversos tallers mecànics i un rentacotxes que formaven part de l'òrbita de l'organització. A més, a Barcelona es va escorcollar una botiga d'importació de caviar en una zona de luxe de la ciutat.

L'operatiu policial s'ha saldat amb 28 detinguts. D'aquests, cinc a l'estat espanyol, entre els quals hi havia el conegut com a 'Lladre en Llei' que liderava el grup criminal. Tot i que la Policia Nacional no concreta on se'l va arrestar, sí que precisa que tant ell com la seva mà dreta a Espanya ja han ingressat a presó.

Durant els escorcolls els agents també han intervingut sis armes, nombrosa munició, una armilla antibales, dos detectors de balises GPS, 60.000 euros en efectiu, setze rellotges de luxe -un d'ells, valorat en 39.000 euros, vehicles de gamma alta i joies. A més, també han intervingut "gran quantitat" de simbologia d'aquestes organitzacions criminals sorgides de l'antiga Unió Soviètica -els Vory Zakone- que el líder tenia a casa seva.

Durant l'operatiu policial, agents d'un i altre cos s'han desplaçat a Espanya i França per col·laborar entre ells. També hi han pres part especialistes de l'Europol especialitzats en el crim exsoviètic organitzat.