L'Ésdansa de les Preses farà una auditoria per millorar la sostenibilitat de l'esdeveniment

El certamen mostrarà balls tradicionals de Moldàvia, Perú, Uganda i Uruguai

La 41a edició del festival Ésdansa de les Preses (Garrotxa) comptarà amb les companyies Viorica de Moldàvia, Minchazama de Perú, Crane d'Uganda i Compañía de Tango Julio Sosa d'Uruguai. Aquestes són les danses d'arrel internacionals que es podran veure a les Nits Ésdansa, on es convida al pública a ballar i experimentar ritmes de les danses tradicionals d'altres països.

El festival, que enguany es farà entre el 21 i el 27 d'agost, fomentarà els joves creadors del país en la dansa d'arrel i per això han creat un itinerari especial per a nous creadors. Per altra banda, el festival ha anunciat que farà una auditoria per millorar la sostenibilitat i reduir l'impacte ambiental.

El festival planteja dues "experiències" de cara al festival. La primera d'elles és un "espectacle sensorial", tal com ha descrit la directora del certamen, Núria Feixas. La gent anirà a cegues fins a una ubicació secreta i allà assistirà a un espectacle de dansa amb els ulls tancats. Tot i que no han volgut detallar quina serà la companyia que oferirà aquesta experiència, Feixas anima al públic a "deixar-se portar". Serà un espectacle fet per una companyia convidada al festival i la gent haurà "d'escoltar" més que no pas veure una coreografia dins del format habitual d'espectacles de dansa.

L'altra experiència és la nit dedicada a Perú amb un monogràfic dedicat a 'La Marinera'. Es tracta d'una cançó popular peruana que la gent aprendrà a l'Ésdansa. Però l'objectiu és que a partir de 'La Marinera' la gent conegui altres aspectes de la cultura peruana com ara la gastronomia.

A banda d'aquestes dues experiències, el festival d'enguany vol fomentar els joves creadors de dansa d'arrel. Per això han organitzat una conferència amb alguns dels ballarins per tal que expliquin la seva experiència i perquè van decidir dedicar-se a la dansa tradicional.

A continuació es podran veure alguns dels espectacles que han fet els joves. 'Si em vagués', de Lali Mateu, Roger Cusidó i la Companyia la MINIMíssima; 'L’Hereu Riera', de Pere Seda; 'Flor de Maig', de Xavier Gumà i Verònica Hernández; 'Lo Faunal', de Pol Jiménez.

Pla d'impuls a la dansa tradicional

Per fomentar aquesta creació juvenil el certamen estrena un itinerari d'enguany que es titularà Joves i Arrel en què hi haurà aquestes activitats. Per altra banda, també hi haurà l'itinerari Pla d'impuls a la dansa d'arrel, on s'inclouran els espectacles que han rebut una mentoria dins del pla d'impuls que ha organitzat la Direcció General de Cultura Popular i la Fira de la Mediterrània.

Aquest projecte compta amb el suport del festival Ésdansa, l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el festival Dansàneu i el programa Mans de Catalunya Ràdio.

Un dels espectacles més destacats de nova creació que s'estrenarà al festival és 'Voluxa', del grup Marboleny Beta. L'espectacle parla de la bruixeria i com aquesta figura es va convertir en un element per apartar les dones durant molts anys. La dansa tradicional i noves tendències es fusionen en aquest espectacle que permet veure que "tot i que passin anys seguim igual", ha explicat la directora de l'Ésdansa.

Auditoria ambiental

El festival es va comprometre a millorar la sostenibilitat des de fa uns anys. Ara, aquest compromís es materialitza amb una auditoria ambiental que faran. A partir d'una ajuda del Departament de Cultura, els organitzadors del festival volen analitzar quines mesures són sostenibles i quines caldria millorar.

A finals d'any preveuen tenir les conclusions i començar a treballar diverses accions de curt, mitjà i llarg termini per reduir la petjada ambiental que té l'Ésdansa.