La desena edició del festival de dansa i moviment Figueres es MOU arrenca avui i s'allargarà fins diumenge amb 25 espectacles programats al carrer, la majoria gratuïts. La programació s’inicia a l’espai cultural La Cate amb la projecció de documental Bailar la locura, de Maiol Virgili i Marta Espar.
El film ens apropa a la història de sis dones que exploren els límits entre la bogeria i el seny per crear una coreografia de dansa. Un procés en el qual han participat conjuntament tres ballarines i tres dones diagnosticades amb un trastorn mental. El festival ofereix les darreres deu entrades per aquesta activitat.
Després de la projecció del documental, les tres ballarines que protagonitzen el documental representen la coreografia sorgida a partir del procés de creació que es veu en el documental i que porta per títol J-AhO! II: qui està boig, tu o jo?. Un cop acabada la representació de la peça, tindrà lloc un col·loqui amb la directora i coreògrafa Amaiur Luluaga, i el director del documental, Maiol Virgili.
Sis dies de dansa i moviment
Del 27 de juny al 2 de juliol, el festival de dansa i moviment al carrer programa vint-i-cinc activitats a l’espai públic, la majoria gratuïtes, amb la voluntat d’apropar aquesta expressió artística a tothom. Els escenaris d’aquesta edició es concentren al centre de la ciutat: la plaça de l’Ajuntament, la plaça de l’Escorxador, la Rambla, o l‘espai cultural La Cate, entre altres, amb la intenció que el públic pugui desplaçar-se a peu per veure els diversos espectacles proposats cada dia.
En aquesta edició, es potencien els espectacles participatius que es desenvoluparan amb la col·laboració de diversos col·lectius de Figueres i l’Alt Empordà. És el cas de l’espectacle de dansa vertical Fargar, una proposta de la companyia Berta Baliu que comptarà amb la participació de la Colla Castellera de Figueres.
O la peça de dansa-perfomance de caràcter inclusiu Las Muchísimas, de la companyia Mariantònia Oliver, que serà protagonitzat per un grup de dones empordaneses que passen dels seixanta anys en una proposta programada per Figueres Escena en col·laboració amb el festival. En aquest àmbit participatiu també es programa Plata (Mostra del laboratori d’investigació) que pretén generar intercanvis entre les artistes del Col·lectiu Big Bouncers i un grup de persones voluntaries locals per tal de crear una peça única entre els materials físics i els espais en els quals s’actua.
De la programació també destaquen dos espectacles de gran format. D’una banda, a la Rambla, la peça de la companyia francesa Bivouac que torna al Figueres es MOU per estrenar el seu nou espectacle. De l’altra, l’espectacle de cloenda d’aquesta edició, Gran Bolero, una peça del reconegut coreògraf Jesús Rubio Gamo, protagonitzada per dotze intèprets en una coproducció de Teatros del Canal de Madrid i del Mercat de les Flors de Barcelona, que es podrà veure en un escenari creat per a l’ocasió al Castell de Sant Ferran i amb el fons musical d’El Gran Bolero de Ravel. Aquesta proposta ofereix les últimes cent entrades.
10 anys en dansa
Impulsat per la cooperativa Agitart, el festival programa actuacions de companyies nacionals, espanyoles i internacionals per mostrar la diversitat artística de la dansa d’arreu amb una oferta d’espectacles innovadors i sorprenents per a tota mena de públics. Creat l’any 2014, el festival manté la seva filosofia inicial d’apropar el llenguatge de la dansa i el moviment a la ciutadania a través de la programació, la formació, la sensibilització i el suport a diversos projectes vinculats al món de la dansa.
Figueres es MOU rep el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona i el Ministeri de Cultura y Deporte. El festival forma part de les plataformes Red AcieloAbierto i Plataforma Arts de Carrer de Catalunya.